Prošle je subote u katedrali Notre-Dame pariški nadbiskup Michel Aupetit slavio prvu svetu misu nakon požara koji je uništio krov i toranj crkve te oštetio velik dio unutrašnjosti.

Misa je slavljena u Djevičinoj kapelici, a povod je bio obilježavanje godišnjice posvećenja katedralnog oltara.

U svojoj se homiliji nadbiskup Aupetit posebno osvrnuo na duhovni značaj katedrale, nasuprot u javnosti prisutnim pokušajima da je se svede samo na kulturno dobro.

“Katedrala je rođena iz vjere naših predaka. Ona pokazuje pouzdanje u Kristovu dobrotu, u vjeru koja je jača od mržnje, u život koji je jači od smrti i osjećaje naših roditelja prema Djevici Mariji”, rekao je.

“Ova je katedrala rođena iz kršćanske nade koja vidi daleko iznad malog sebičnog osobnog života te uvodi u veličanstveni projekt na službu sviju, koji seže znatno iznad jedne generacije”, dodao je nadbiskup.

Iako je Notre-Dame prije požara godišnje posjećivalo 14 milijuna ljudi, Aupetit je ustvrdio kako “u Notre-Dameu nema turista, zato što se taj izraz često koristi na pogrdan način i ne govori valjano o ovom otajstvu koji potiče čovječanstvo da dolazi tražiti ono što ga nadilazi”.

“Ovo kulturno dobro, ovo duhovno bogatstvo, ne može biti svedeno samo na baštinu”, naglasio je, upozorivši kako “kultura bez bogoštovlja postaje nekultura”.

Pariški nadbiskup u svojoj je homiliju kritizirao “duboko vjersko neznanje naših suvremenika” koji “isključuju osjećaj za sveto i samo Božje ime u javnoj sferi, pozivanjem na sekularizam koji isključuje bilo kakvu vidljivu duhovnu dimenziju.”

“Zaglavni kamen Notre-Damea je sam Krist”, rekao je Aupetit. “Ako bismo uklonili taj kamen ova katedrala bi se urušila. Bila bi prazna ljuska, kovčeg bez blaga, kostur bez života, tijelo bez duše”, zaključio je.

Ivo Džeba | Bitno.net