Nakon sedmodnevnog plenarnog zasjedanja u talijanskom gradu Chietiju Međunarodna mješovita komisija za teološki dijalog između Katoličke i pravoslavnih Crkava potvrdila je zajednički dokument pod nazivom “Prema zajedničkom razumijevanju sinodalnosti i primata u prvom tisućljeću, u službi jedinstva Crkve”.

Ovaj važan dokument plod je konsenzusa postignutog već na prethodnim dvama zasjedanjima u Amanu 2014. i Rimu 2015. godine, a budući da je riječ o jednom od najdelikatnijih pitanja u odnosima dviju Crkvi, možemo reći kako se radi o povijesnom događaju koji nije zasjenilo ni neslaganje Gruzijske pravoslavne Crkve s pojedinim dijelovima teksta.

Prema riječima mitropolita Hilariona, čelnika odjela za vanjske poslove Ruske pravoslavne Crkve i voditelja ruske delegacije, nakon uspješno okončanog rada trebalo bi uslijediti novo zasjedanje na kojemu bi trebalo započeti raspravu o sinodalnosti i primatu u Crkvama Istoka i Zapada tijekom drugog tisućljeća.

Mitropolit Hilarion istaknuo je kako je unijatizam jedno od gorućih pitanja, te izjavio kako komisija mora obratiti pozornost na izjave predstavnika Ukrajinske grkokatoličke Crkve koje, prema njegovu mišljenju, izlaze iz okvira kršćanske etike.

– Možemo čuti izjave poglavara Ukrajinske grkokatoličke Crkve nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka koje idu protiv smjera našeg dijaloga, stvaraju zapreke i nepovjerenje između pravoslavnih i katolika. U veljači su se u Havani susreli papa Franjo i patrijarh Kiril. Za našu Crkvu bio je to povijesni događaj, budući da se Papa i Patrijarh nikada prije nisu susreli. Ipak, odmah nakon završetka uslijedila je oštra kritika ukrajinskih grkokatolika i to ne od strane neke skupine već samih poglavara. Nije bilo riječ samo o kritici već o uvredama i nekorektnim napadima – kazao je mitropolit Hilarion.

Podsjetimo, nakon povijesnog susreta dvojice poglavara, nadbiskup kijevsko-halički i poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve Svjatoslav Ševčuk, izjavio je kako su mnogi njegovi vjernici, kao i građani Ukrajine, razočarani sadržajem deklaracije koju su potpisali papa Franjo i patrijarh Kiril.

“Papa Franjo taj susret vidi prije svega kao duhovni događaj. Kod moskovskog patrijarha, s druge strane, odmah se osjeti kako nije riječ o Duhu, teologiji ili nekom vjerskom pitanju”, kazao je tada nadbiskup Ševčuk kritiziravši i članove Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana koji su radili na deklaraciji, tvrdeći da su popustili pritiscima s pravoslavne strane i deklaraciju načinili prema njihovim željama.

Sigurno je kako se pred teološkom komisijom nalazi vrlo ozbiljna zadaća i možemo slobodno reći još delikatnija pitanja od onih na koja su odgovorili zajedničkim dokumentom.

– Bit će teško napredovati u dijalogu ukoliko pitanje o ekleziološkim i kanonskim posljedicama unijatizma ostane nerazriješeno. Cilj našeg dijaloga nije postizanje dogovora oko onih tema kod kojih već postoji slaganje, već moramo raspravljati o onome što nas dijeli. A tema unijatizma je vrlo važna i jedna od središnjih tema drugog tisućljeća – kazao je član ruske delegacije arhimandrit Irenej.

Spomenimo kako će zajednički dokument biti objavljen vrlo skoro, te kako tema i mjesto održavanja idućeg susreta još uvijek nisu određeni. Dogovoreno je samo kako će odluka o tome biti donesena 2017. godine.

Na 14. Plenarnoj skupštini u Chietiju sudjelovalo je 56 delegata – 28 s katoličke i 28 s pravoslavne strane odnosno po dva predstavnika iz 14 pravoslavnih Crkvi. Skupštinom je s katoličke strane predsjedao predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch, dok je nadbiskup Job Getcha, predstavnik Carigradskog ekumenskog patrijarhata pri Ekumenskom vijeću Crkava, predstavljao pravoslavnu stranu.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net