grkokatolički primas Svjatoslav Ševčuk

Nadbiskup kijevsko-halički Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve, izjavio je kako su mnogi njegovi vjernici, kao i građani Ukrajine, razočarani sa sadržajem deklaracije koju su nedavno potpisali papa Franjo i patrijarh ruski Kiril.

Podsjetimo, glede sukoba koji još uvijek traje u Ukrajini između ruskih separatista i ukrajinskih vojnih snaga, dvojica vjerskih vođa poručili su sljedeće:

“Osuđujemo sukob u Ukrajini koji je već prouzročio brojne žrtve, nanio nebrojene rane miroljubivim stanovnicima te gurnuo društvo u duboku gospodarsku i humanitarnu krizu. Sve sukobljene strane pozivamo na mudrost, društvenu solidarnost i rad na izgradnji mira. Pozivamo naše Crkvu u Ukrajini da rade na postizanju društvenog sklada, da se suzdrže od sudjelovanja u sukobu i da ne podržavaju daljnje širenje sukoba.”

Ševčuk je rekao kako je, naravno, zadovoljan zbog susreta katoličkog poglavara i patrijarha najbrojnije pravoslavne crkve, te kako on “otvara nove perspektive za suradnju”. Posebice što, kako je rekao, “Ruska pravoslavna Crkva više ne negira naše pravo da postojimo”.

Međutim, kako je nastavio:

“Tekst deklaracije izazvao je razočaranje. Kontaktirali su me mnogi vjernici i građani koji kažu kako osjećaju kao da ih je Vatikan izdao. Osjećaju kako je dokument tak napola istinit i vide ga čak kao potporu Svete stolice ruskoj agresiji”.

Nadbiskup je nastavio u oštrom tonu te rekao kako su dvije strane susreta u Havani krenule s potpuno različitih polazišta.

“Papa Franjo taj susret vidi prije svega kao duhovni događaj. Kod moskovskog patrijarha, s druge strane, odmah se osjeti kako nije riječ o Duhu, teolgoji ili nekom vjerskom pitanju”, tvrdi Ševčuk koji je kritizirao tim s katoličke strane (ljude iz Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana) koji je radio na deklaraciji, tvrdeći da su popustili pritiscima s pravoslavne strane i deklaraciju načinili prema njihovim željama.

Ukrajinski grkokatolički poglavar rekao je kako njegova Crkva “nikada nije podržavala niti promicala rat”, nego je uvijek “bila uz svoj narod”.

“Naši svećenici nikada nisu uzeli oružje u ruke, što se na drugoj strani događalo. Naši su svećenici kao graditelji mira trpjeli strašne hladnoće s našim vojnicima na bojišnicama, brisali smo suze majkama koje su plakale za svojim sinovima. Brinemo za ranjene i one koji su oštećeni u sukobu, bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeru”, zaključio je nadbiskup i izrazio svoje nezadovoljstvo činjenicom da nije bio konzultiran u sastavljanju deklaracije, jer “govorili su o nama, a nisu nam dali glas…”

Nadbiskup je pozvao svoje vjernike da ne kritiziraju Papu.

“Nemojmo ostati na razini onih koji od ovog susreta očekuju samo politički efekt i žele iskoristiti poniznog Papu”, rekao je.

U razgovoru s novinarima u zrakopolovu na povratku iz Meksika papa je Franjo odgovarao i na pitanja o nezadovoljstvu nadbiskupa Ševčuka, kojeg već dulje vrijeme osobno poznaje (upoznali su se u Buenos Airesu gdje je Ukrajinac bio na dužnosti pomoćnog biskupa).

Kako je prenio Radio Vatikan, Papa je izrazio zabrinutost što se Ukrajinci osjećaju „duboko razočarani i izdani“ dijelom izjave koji govori o stanju u Ukrajini i istočnim katolicima, doživljavajući ga kao „politički dokument koji podržava rusku politiku“.

Rekao je da razumije te strahove, te napomenuo je da svatko ima pravo na svoje ideje o tome, pripomenuvši da izjave nadbiskupa Ševčuka treba shvatiti u kontekstu, budući da je on sam susret s moskovskim patrijarhom nazvao dobrim i izrazio nadu da će to voditi daljnjem dijalogu. K tome je rekao da se Ukrajina nalazi u stanju rata i patnje, ali da postoje „mnoge interpretacije“:

„Povijesna činjenica jednoga rata… svatko ima svoju ideju: kakav je to rat? Tko ga je započeo? Kako se vodi? Kako se ne vodi?“, citira RV Papu.

Goran Andrijanić | Bitno.net