Nadbiskup Yangona, kardinal Charles Maung Bo, sam je zatražio od društvene mreže Twitter da ukloni profil s njegovim imenom budući da on ne stoji iza njega.

Informacija je to koju je agenciji Fides podijelio njegov tajnik, a potvrđeno je i da kardinal nije autor nijedne objave na društvenim mrežama. Zasad je nepoznato tko je koristio Twitter profil s njegovim imenom.

Podsjetimo, 5. ožujka smo prenijeli informaciju kako je Twitter privremeno blokirao, pokazalo se lažni, račun mjanmarskog kardinala nekoliko dana nakon što su na njemu objavljene fotografije katoličke redovnice kako kleči pred policijskim snagama u želji da spriječi nasilje nad prosvjednicima.

Brojni svjetski mediji uključujući CNN i Independent pripisali su objave s uklonjenog profila kardinalu Bou, prenijevši tvit objavljen 3. ožujka u kojem je stajalo: “Mjanmar već ima koncentracijski logor u državi Arakan. Danas, u skoro svim većim gradovima u zemlji, situacija podsjeća na Tiananmenski trg.”

Tijekom razdoblja političke krize nakon izvršenog puča u Mjanmaru, kardinal se nalazi u Yangonu i ne daje izjave za javnost osim nedjeljnih homilija.

U svojem posljednjem obraćanju vjernicima, kardinal je kazao kako je “novi Mjanmar moguć. Nacija bez sukoba je moguća, kako bismo osjetili slavu koju ona zaslužuje. Učinimo mir svojom sudbinom … Oružje je beskorisno. Moramo se naoružati pomirbom i dijalogom.”

“Mir je jedini put; mir je moguć. Papa Franjo zatražio je da svi sukobi budu riješeni dijalogom. Oni koji žele sukobe ne žele ovoj naciji dobro”, dodao je Bo.

Kako prenosi Fides, naputak koji je Katolička biskupska konferencija dala svim crkvenim djelatnicima jest da se ne uključuju izravno u ulične prosvjede koji u zemlji traju već tjednima.