Belgija je u veljači 2014. godine odobrila eutanaziju djece, a prvi takav sramotan slučaj prijavljen je u rujnu 2016. godine. Washington Post piše kako je u periodu od siječnja 2016. do prosinca 2017. godine, dakle u samo 24 mjeseci, u Belgiji eutanazijom usmrćeno još troje djece. Najstarije dijete je imalo 17 godina.

Član belgijske komisije Luc Proot je novinaru Washington Posta potvrdio da su smrtonosnim injekcijama oduzeti životi još dvoje djece: 9-godišnjaku i 12-godišnjaku, što u svijetu predstavlja jedinstvene slučajeve eutanazije djece mlađe od 12 godine.

Novinar Charles Lane je također doznao kako je dječak od 17 godina bolovao od mišićne distrofije, 9-godišnjem djetetu je dijagnosticiran tumor mozga, a 12-godišnjaku cistična fibroza. Stručnjaci iz Svjetske fondacije oboljelih od cistične fibroze tvrde kako medicina pacijentima omogućuje visoku kvalitetu života i očekivani životni vijek od 43 godine.

Član belgijske komisije Luc Proot je broj eutanazirane djece saznao od anonimnih liječnika koji su sudjelovali u eutanaziji. Novinar Wahington Posta tvrdi kako mu ne preostaje ništa drugo nego vjerovati na riječ, jer ne može provjeriti Prootove navode, budući da novinari, odnosno javnost, nemaju pravo na uvid u spise o eutanaziji.

Sramotan zakon o legalnoj eutanaziji za koju ne postoji nikakva dobna granica donesen je 2014. unatoč prosvjedima stručnjaka i Katoličke Crkve. Prema njemu, svakoj maloljetnoj osobi koja to bude zatražila bit će odobreno usmrćivanje smrtonosnom injekcijom, uz uvjet pristanka roditelja te psihološko vještačenje kojim je potvrđeno da dijete razumije posljedice svoje odluke. To je jedini zakon u svijetu koji je legalizirao eutanaziju za sve dobne uzraste. U Nizozemskoj sličan zakon ograničava eutanaziju na osobe starije od 12 godina.

Inače, Belgija je samo prošle godine službeno eutanatirala 2357 ljudi svih uzrasta, ali se smatra kako bi stvarne brojke mogle biti znatno veće.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net