Belgijski izvještaj o eutanaziji za 2018. godinu, objavljen 28. veljače, donosi podatak da je u toj zemlji prošle godine izvršeno 2357 medicinski potpomognutih samoubojstava.

To je blagi porast u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 2309, ali porast od čak 247% u odnosu na 2010. godinu kada je zakon o eutanaziji promijenjen te prošireni razlozi zbog kojih je moguće izvršiti eutanaziju.

Alex Schadenberg, izvršni direktor Koalicije za borbu protiv eutanazije, smatra da je usporeni rast broja eutanazija u odnosu na prošlu godinu uzrokovan time što su se sudovi napokon odlučili posvetiti kontroverznim slučajevima.

Primjerice, Europski sud za ljudska prava pristao je čuti slučaj vezan za Belgijku koja je u siječnju 2018. eutanazirana zbog depresije, a prošlog je studenog pokrenuta istraga protiv trojice belgijski liječnika optuženih za neprofesionalno postupanja prema 38 godišnjoj djevojci koja je eutanizirana zbog psihičkih problema.

Dobra vijest je da prošle godine nije zabilježena nijedna smrt djeteta uzrokovana eutanazijom, no loša vijest je da bi broj potpomognutih samoubojstava mogao biti znatno veći od onoga što je prikazano u izvještaju Belgijskog vijeća za eutanaziju, upozorava Schadenberg u tekstu na svome blogu.

Na to ukazuje činjenica da je prema istraživanju medicinskog časopisa New England o praksi eutanazije u Belgiji utvrđeno da je 2013. 4,6% svih smrti u Flandriji uzrokovano eutanazijom, 0,05% potpomognutim samoubojstvom, a 1,7% smrti je ubrzano bez izričitog zahtjeva za time.

Ako se te brojke usporede s brojkama Belgijskog vijeća za eutanaziju za istu godinu, dolazi se do zaključka da gotovo polovica slučajeva eutanazije nije bila prijavljena Vijeću.

Osim u Belgiji, eutanazija se kao tema počela snažno nametati i u drugim europskim zemljama, o čemu su se oglaslili francuski i švicarski biskupi.

Ivo Džeba | Bitno.net