Poljska podružnica poznatog proizvođača namještaja IKEA suočena je s optužbama za kršenje vjerskih sloboda.

Naime, varšavski tužitelj podignuo je optužnicu protiv jednog od voditelja ljudskih potencijala jer je prošlog ljeta otpustio radnika koji je citirao što Sveto pismo kaže o homoseksualnosti.

Kako smo već pisali, djelatnik Tomasz K. suprotstavio se inicijativi uprave tvrtke koja je svojim djelatnicima poslala dokument pod naslovom „Potpora LGBT+ je obveza svakoga od nas“.

Tomasz je svoje neslaganje iskazao komentarom na internom komunikacijskom kanalu, napisavši kako je promoviranje homoseksualnosti širenje sablazni. Potom je citirao i Levitski zakonik:

„Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se liježe sa ženom, obojica bi počinila odvratno djelo. Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih.”

Iz uprave IKEA-e ustvrdili su tada kako su citati iz Svetog pisma bili „uvreda dostojanstva LGBT osoba” te poziv na agresiju protiv njih.

Bivši zaposlenik pak interpretacije prema kojima je pozivao na nasilje smatra nepravednima. Pritom je dodao kako je to bila reakcija na „godine indoktrinacije“ kojima je bio izložen kao njihov djelatnik.

„Nikada nisam imao nikakvih dvojbi o dostojanstvu svakoga čovjeka. Cijenim svakoga bez obzira na njegovu boju kože, nacionalnost, vjeru ili njegova osobna uvjerenja. Apsurdno je tvrditi, kako to čini uprava IKEA-e, da pozivam na nasilje protiv homoseksualaca. Ne treba biti teologom ili filozofom kako biste znali da tekst Svetog pisma ne treba čitati uvijek doslovno i kako su u njemu nazočne metafore i parabole“, rekao je i dodao kako ima pravo citirati Sveto pismo, svetu knjigu kršćana i židova, koja homoseksualne čine ocjenjuje kao „neuredne“.

„Kada sam potpisivao ugovor o radu, obavezao sam se raditi dobro posao prodaje pokućstva, ali ni u jednoj odredbi nije pisalo kako moram kao zaposlenik IKEA-e predstavljati njezina ideološka stajališta“, zaključio je.

U slučaju osuđujuće presude, voditelja ljudskih resursa očekuje novčana ili zatvorska kazna.

U kratkom priopćenju IKEA je poručila kako surađuje s tužiteljstvom.

“Našem optuženom suradniku pružit ćemo kao poslodavac svu pomoć i podršku”, stoji u izjavi koju je objavio The Associated Press.