Uprava poljske podružnice IKEA-e dala je otkaz jednom od svojih djelatnika jer je odbio sudjelovati u akciji potpore LGBT pokretu, citirajući što Sveto pismo govori o grijehu homoseksualnih čina, pišu mediji u toj državi.

Sve se dogodilo u jednom od poljskih dućana poznatog i popularnog proizvođača pokućstva koji svoje sjedište ima u Švedskoj.

Uprava dućana poslala je putem internog komunikacijskog kanala dokument svojim djelatnicima pod naslovom „Potpora LGBT+ je obveza svakoga od nas“.

Jedan od djelatnika, u medijima nazvan Tomasz K., iskazao je komentarom svoje neslaganje s time, navodeći kako je promoviranje homoseksualnosti širenje sablazni. Naveo je Isusove riječi iz Markova evanđelja:

„Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more”.

Potom je u komentaru citirao i Levitski zakonik:

„Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se liježe sa ženom, obojica bi počinila odvratno djelo. Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih”.

Zbog toga citiranja Biblije, IKEA je djelatniku dala otkaz, nakon čega je cijela priča izašla u javnost, jer je bivši zaposlenik švedskog koncerna najavio tužbu protiv njega.

Nakon medijskih natpisa oglasila se IKEA koja je u svom priopćenju ustvrdila kako ta korporacija već dulje vrijeme ima politiku potpore LGBT agendi. Ustvrdili su i kako su citati iz Svetog pisma bili „uvreda dostojanstva LGBT osoba”, pa i poziv na agresiju protiv njih.

„Otvorenost prema drugačijim mišljenjima ne može biti opravdanje za verbalnu agresiju…Reagiramo na ugrozu dostojanstva svakog od naših djelatnika, a prema našoj procjeni to se dogodilo u ovom slučaju. Jednako bi zaštitili dostojanstvo svakog drugog djelatnika, ukjučujući i katolike”, stoji u priopćenju.

Na izjavu uprave IKEA-e reagirala je organizacija Ordo Iuris, koja pravno zastupa Tomasza K.

Oni su tu izjavu opisali kao „insinuaciju” koja je usmjerena protiv njihova klijenta. On, kažu, nije pozivao na agresiju nego je jednostavno izrazio svoja vjerska uvjerenja citirajući Sveto pismo.

„Shvaćanje da je citirati Bibliju nedopustivo predstavlja uznemiravajući nedostatak tolerancije prea kršćanima. Navođenje Svetog pisma u ovome kontekstu imalo je samo za cilj pokazati katoličko stajalište prema promoviranju ideologije LGBT-a”, poručili su iz Ordo Iuris, organizacije koja je organizirala i potpisivanje peticije u znak potpore djelatniku koji je ostao bez posla.

Goran Andrijanić | Bitno.net