Prečasni oče biskupe,

prije nekoliko smo vam dana mi – inicijativa katoličkih teologa i filozofa u Njemačkoj – pisali, i upozorili vas da bi iz Njemačke mogla proizaći druga Reformacija, započeta njemačkim „sinodalnim putem”, a koju podupire jedna skupina „poslušnih” biskupa.

Pišemo vam drugi put, jer se ono na što smo upozoravali i dogodilo. Njemački „sinodalni put” sastao se na svojoj Trećoj plenarnoj skupštini, i došlo je do dogovora (u svakome pojedinome  slučaju s većinom biskupa) oko doktrina proturječnih Svetome pismu i izričitome nauku crkvenog učiteljstva. Odluke se tiču moralno-teološke prosudbe homoseksualnosti – gaženje članka 2390 Katekizma Katoličke Crkve – prema kojemu je prakticiranju seksualnosti mjesto isključivo u braku, pristup žena svim razinama zaređivanja u Crkvi, laički napadi na sakramentalno svećeništvo po ređenju, uklapanje rodne ideologije, i potkopavanje apostolskoga autoriteta episkopata.

U međuvremenu, nisu se dogodile samo izjave o nečijoj volji, nego i očito shizmatički činovi. Tako je dio biskupa u „izjavama o vlastitoj predanosti” izjavio da više neće kažnjavati prekršaje u poretku života u Crkvi počinjene od strane svojih zaposlenika. Drugim riječima, biskup, „vrhovni učitelj i veliki svećenik vjernika povjerenih njegovoj skrbi, koje on vodi vrhovnim zakonodavnim, izvršnim i sudbenim autoritetom”, javno je izjavio da više ne želi poštovati zakon i red u Katoličkoj Crkvi. Papinski zabranjene ceremonije blagoslova za istospolne parove najavljene su u raznim crkvama za 14. veljače 2022. godine, pa čak i u katedralnoj crkvi u Essenu, gdje kao biskup stoluje dr. Franz-Josef Overbeck, predsjedatelj vjerske komisije Njemačke biskupske konferencije. Te najave objavila je službena katolička novinska agencija Njemačke,Katholische Nachrichten Agentur (KNA).

Mnogi vjernici obratili su se nunciju (mons. Nikoli Eteroviću, op. prev.) ili pak izravno Rimu jer ne žele biti dijelom neposlušnosti svojih biskupa. Nadbiskup Gänswein i svi njemački kardinali u Rimu užasnuti su. Jedan od njih, koji nije poznat po svojoj konzervativnosti, ovih je dana napisao: „Odluke Treće plenarne skupštine Sinodalnoga puta također su me ostavile bez teksta. Iako se složilo više od dvije trećine biskupa, ne radi se o obvezujućemu službenome nauku Rimokatoličke Crkve u Njemačkoj. Odatle sam doznao da ključne teološke tvrdnje trenutno više nemaju smisla. Protivljenje mora doći od svjetskoga episkopata i iz Rima.

Dvije su stvari koje možete učiniti kako biste spriječili da se iskra neposluha i pobune proširi na povjerene vam vjernike:

  • Autoritetom učiteljske službe povjerene zajednici biskupa, inzistirajte da Rim konačno djeluje. Kriza oko seksualnoga zlostavljanja ne smije se koristiti kako bi se potpomoglo to da „hermeneutika raskida” trijumfira nad trajnim i sigurnim naukom sveopće Crkve.
  • Potpišite „manifesto reforme”, koji možete pronaći na svojemu jeziku na sljedećoj poveznici. Upravo ju je potpisao i mađarski biskup dr. János Székely. U njoj ćete pronaći izvorni nauk Drugog vatikanskog sabora, i odbijanje svih oblika crkvenoga samouništenja: https://neueranfang.online/manifest/#unterzeichnen

„Bog”, podsjeća nas sveti apostol Pavao, želi „da ne bude razdora u tijelu, nego da se udovi jednako brinu jedni za druge. I ako trpi jedan ud, trpe zajedno svi udovi; ako li se slavi jedan ud, raduju se zajedno svi udovi. A vi ste tijelo Kristovo i, pojedinačno, udovi.” (1 Kor 12,25-27)

Molimo vas, nemojte ignorirati naš poziv za pomoć.

U ime…

Prijevod: Ana Naletilić