Carigradski patrijarh Bartolomej i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, potpisali su bilateralni ugovor o suradnji između Ekumenske carigradske patrijaršije i Ukrajine, koji predstavlja važan korak na putu prema priznavanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve.

Susret se dogodio u subotu, u sklopu šireg posjeta predsjednika Porošenka Istanbulu, gdje se trebao sastati s turskim predsjednikom Erdoganom.

Kako stoji u službenom priopćenju Carigradske patrijaršije, bilateralni sporazum o suradnji “ubrzat će dodjeljivanje Tomosa (povelje, op. a.) o priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve”.

Patrijarh Bartolomej je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo kako se radi o povijesnom danu za odnose Ukrajine i Ekumenske carigradske patrijaršije.

“Autokefalnost koju ste godinama, da ne kažem stoljećima, tako žarko i nostalgično iščekivali je vaše pravo, kao što je bila pravo svih drugih naroda Istočne Europe i Balkana čije su Crkve dobile autokefalnost od Majke Crkve u Konstantinopolu. Radi se, također, o ekskluzivnoj povlastici Ekumenske patrijaršije, u skladu sa Svetim kanonom, dati autokefalnost kada to smatra prikladnim i kada sazriju okolnosti.”

Patrijarh je također izjavio kako su u patrijaršiji “uvjereni” da će ova odluka dovesti do “većeg zajedništva” među ukrajinskim i pravoslavnim stanovništvom te da će se “gotovo svi pravoslavni vjernici u zemlji okupiti oko nove Autokefalne Crkve u Ukrajini”.

Ukrajinski predsjednik Porošenko istaknuo je pak kako je autokefalnost velika želja tamošnjeg naroda.

“Svi članovi hijerarhije Ukrajinske pravoslavne Crkve Kijevske patrijaršije, Ukrajinske autokefalne Crkve te neki iz Ukrajinske pravoslavne Crkve Moskovske patrijaršije, potpisali su apel Ekumenskoj patrijaršiji za dobivanje autokefalnosti, koja je već 1030 godina san sveg ukrajinskog naroda.”

“Dokument koji danas potpisujemo uvelike će pomoći da se Tomos o autokefalnosti donese vrlo brzo”, zaključio je Porošenko.

Podsjećamo, Carigrad je 11. listopada ove godine ukinuo odluku prema kojoj je 1686. godine tadašnja Kijevska mitropolija postala dijelom Moskovske patrijaršije. Također Sinod Carigradske patrijaršije odlučio je uvažiti prigovore izopćenog poglavara Ukrajinske pravoslavne Crkve Kijevske patrijaršije, mitropolita Filareta Denisenka, kao i izopćenog poglavara Ukrajinske autokefalne pravoslavne Crkve mitropolita Makarija Maletiča, te ukinuti njihova izopćenja, kao i izopćenja onih biskupa koji su zaređeni po njihovim rukama, te ih zajedno s njihovim vjernicima vratiti u zajedništvo s Crkvom.

Tom odlukom otvorena su vrata za ujedinjenje članova triju Crkvi i stvaranje jedne autokefalne Ukrajinske pravoslavne Crkve.

Ruska pravoslavna Crkva oštro je reagirala na potez Carigrada, prekinuvši sve veze s Ekumenskom patrijaršijom.

U popratnom priopćenju istaknuli su: “Primiti u zajedništvo raskolnike i osobe koje je anatemizirala druga lokalna Crkva, zajedno sa svim ‘biskupima’ i ‘klerom’ koje su oni zaredili, zadiranje u tuđi kanonski prostor, pokušaj ukidanja povijesnih odluka i obveza – sve navedeno stavlja Carigradsku patrijaršiju izvan kanonskog prostora te nam, na našu veliku žalost, onemogućuje daljnje euharistijsko zajedništvo s njihovom hijerarhijom, klerom i pukom.”

“Od sada pa do trenutka kada Carigradska patrijaršija odbaci svoje protukanonske odluke, nemoguće je za sav kler Ruske pravoslavne Crkve da koncelebrira s klerom Carigradske Crkve te za puk da prima sakramente koji se vrše u njenim hramovima.”

Tino Krvavica | Bitno.net