Iz Carigradske patrijaršije jučer poslijepodne stigla je službena potvrda kako je u tijeku proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve Kijevske patrijaršije, te kako je ukinuta odluka prema kojoj je 1686. godine tadašnja Kijevska mitropolija postala dijelom Moskovske patrijaršije.

Na službenoj stranici Carigradske patrijaršije objavljene su odluke Sinoda koji je u postupku priznanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve Kijevske patrijaršije odlučio uvažiti prigovore njezina izopćenog poglavara mitropolita Filareta Denisenka, kao i izopćenog poglavara Ukrajinske autokefalne pravoslavne Crkve mitropolita Makarija Maletiča, te ukinuti njihova izopćenja, kao i izopćenja onih biskupa koji su zaređeni po njihovim rukama, te ih zajedno s njihovim vjernicima vratiti u zajedništvo s Crkvom.

U odluci Sinoda navodi se kako su izopćenja i raskol u Ukrajini izazvani ne dogmatskim, već političkim razlozima, te kako u skladu s kanonskim propisima carigradski patrijarh ima pravo zaprimati i rješavati zahtjeve klerika.

“Odluka o ništavosti svih zabrana daje nam mogućnost da se ujedinimo s arhijerejima Moskovske patrijaršije koji se budu željeli ujediniti s Ukrajinskom autokefalnom Crkvom“, kazao je mitropolit Filaret komentirajući odluku Carigrada.

U priopćenju koje je uz prisustvo nedavno imenovane dvojice egzarha carigradskog patrijarha u Ukrajini pročitao mitropolit Emanuel, potvrđeno je kako će priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve prethoditi stavropigije (samostani pod upravom carigradskog patrijarha) koje će Carigradski patrijarhat uvoditi u toj zemlji, počevši od Kijeva.

Na koncu, Sinod je poručio svim stranama u Ukrajini da se “suzdrže od prisvajanja crkvi, samostana i drugih objekata, te nasilja i osvete, kako bi Kristova ljubav pobijedila”.

Odluku Svetog sinoda Carigradske patrijaršije oštro je komentirao tajnik tiskovnog ureda Moskovskog patrijarha o. Aleksandar Volkov izjavivši kako odluka Carigrada predstavlja legalizaciju raskola, te kako je Sinod Carigradske patrijaršije donio “katastrofalnu odluku za sebe i za čitavo pravoslavlje i prešao crvenu liniju”. Iz Moskve su najavili kako će službeni odgovor na odluku Carigrada biti objavljen 15. listopada.

Podsjetimo, nakon što je carigradski patrijarh Bartolomej Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi Kijevske patrijaršije odlučio dati status autokefalne Crkve, te u Ukrajini postavio dva egzarha, Sinod Ruske pravoslavne Crkve na izvanrednom je zasjedanju održanom 14. rujna u Moskvi, odlučio prekinuti molitveno spominjanje carigradskog patrijarha u bogoslužjima, susluženje s biskupima Carigradske patrijaršije, te sudjelovanje Ruske pravoslavne Crkve u svim tijelima kojima predsjedaju ili supredsjedaju predstavnici Carigradske patrijaršije, dok je pročelnik odjela za vanjske poslove Ruske pravoslavne Crkve mitropolit Hilarion Alfejev upozorio kako će u slučaju priznanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve Kijevske patrijaršije svako zajedništvo s Carigradom biti prekinuto, te “Carigrad više neće moći polagati pravo na prvenstvo u pravoslavnom svijetu”.

Jučerašnja odluka Sinoda Carigradske patrijaršije o ukidanju izopćenja i poništenju odluke iz 1686. godine o prepuštanju Kijevske mitropolije Moskvi potvrđuju kako bi Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi do kraja godine vrlo vjerojatno mogla biti priznata autokefalnost od strane carigradskog patrijarha.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net