Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) Porfirije u božićnoj poslanici je poručio da je koronavirus rezultat nepoštivanja Boga i prirode, piše Hina. Porfirije smatra kako je to “izraz pedagoške opomene čovjeku da se vrati Božjim zapovijedima”.

„Kada se od prirode otima i kada se ne živi u suglasju s poretkom koji je Bog ustanovio, priroda prestaje biti čovjekovim miroljubivim staništem. Priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali prije i kasnije uzvraća udarcima. Prirodu, dakle, moramo poštivati, njegovati i čuvati kao najvrjedniji dar Božji”, naglasio je Porfirije.

U božićnoj poslanici je također pozvao na međusobno zbližavanje. „Potrebni smo jedni drugima, jer jedni bez drugih ne možemo“, poručio je. Dodao je kako rađanje Bogočovjeka poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osjećajem bratstva među ljudima.

Srpski patrijarh je „s iznimnim poštivanjem“ Božić ponajprije čestitao svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima, uz molitve za bolesne kako bi što prije ozdravili, ali i da prođe zaraza koja je napala svijet. Naposljetku je od vjernika zatražio „poštivanje razumnih mjera i preporuka vlasti“, piše Hina.