Posjet u svrhu utvrđivanja humanitarnih inicijativa koje mogu otvoriti putove za postizanje mira – tim je riječima Sveta Stolica u posebnom priopćenju opisala putovanje kardinala Mattea Zuppija, izaslanika Svetoga Oca, u Moskvu od 28. do 30. lipnja, čiji će rezultati biti predočeni papi Franji u vidu budućih koraka koje valja poduzeti na humanitarnoj razini, kao i u traženju putova za mir.

U priopćenju se navode susreti koje je imao kardinal, poput onoga s Jurijem Ušakovim, pomoćnikom Predsjednika Ruske Federacije za vanjsku politiku, te s Marijom Lvovom-Belovom, povjerenicom Predsjednika Ruske Federacije za prava djece. Tijekom razgovora snažno je istaknut humanitarni vidik inicijative, kao i potreba da se postigne toliko željeni mir – stoji u priopćenju koje prenosi Vatican News.

Papin se izaslanik u četvrtak susreo i s patrijarhom Kirilom, prvim čovjekom Ruske pravoslavne Crkve, s kojim je razgovarao o humanitarnim inicijativama koje bi mogle olakšati mirno rješenje rata u Ukrajini. Također mu je prenio pozdrave Svetog Oca Franje.

Patrijarh Kiril tom je prilikom izjavio kako je situacija u Ukrajini “vrlo bolna” za njega osobno.

“Ja vodim Pravoslavnu Crkvu čiji se narod nalazi i u Rusiji i u Ukrajini te drugim zemljama. To je razlog zašto patnje ukrajinskog i ruskog naroda duboko ranjavaju moje srce. Također, to je razlog zašto od 2014., u svim našim crkvama, na poseban način molimo za mir u Ukrajini. Koristimo – i nastavit ćemo koristiti – sva sredstva kako bismo završili ovaj užasni sukob što je prije moguće, kako bi bilo što je manje moguće žrtava”, riječi su koje je prenijela službena stranica Moskovske patrijaršije.

Njegove izjave dolaze dva dana nakon što su ruske vojne snage raketirale grad Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, pogodivši pritom pizzeriju u kojoj su se nalazili civili i usmrtivši 12 osoba među kojima, kako navode mediji, četvero djece. Istovremeno traje ukrajinska protuofenziva s ciljem povratka okupiranih teritorija. Unatoč različitim informacijama koje dolaze od stranih promatrača te sukobljenih strana, sigurno je kako je ruska invazija na Ukrajinu od veljače 2022. uzela na desetke tisuća života, među kojima su i tisuće civila.

Podršku invaziji više je puta dao sam patrijarh Kiril, istaknuvši tijekom jednog bogoslužja kako je Rusija suočena s “najvećom opasnošću, da zapadni svijet krene na nas”.

Tom prilikom poručio je kako je ruskim vojnicima na bojišnici nužno potrebna duhovna potpora te da se vojnicima mora reći nešto što će ih osnažiti u trenutku kad “odjekne zapovijed za napad”.

Bez te zapovijedi ne može biti pobjede, poručio je prvi čovjek Ruske pravoslavne Crkve, dodavši kako se mora “ustati i suočiti se sa smrću”.

U jučerašnjem razgovoru s kardinalom Zuppijem, istaknuo je, pak, kako je važno da se ujedine svi oni koji žele mir.

“U trenucima kada se pojavljuju iznimno veliki problemi između Rusije i Zapada, kada smo istodobno suočeni s velikim tenzijama u sferi političkih odnosa i istinske prijetnje velikog svjetskog oružanog sukoba, iznimno je važno da se ujedine sve snage koje su zainteresirane za održavanje mira i pravde kako bi spriječile takav mogući razvoj događaja.”

Vatikanski izaslanik poručio je pak na sastanku da “kao kršćani moramo pomoći jedni drugima kako bismo bolje razumjeli na koji način djelovati”.

“Suočeni s objektivnim teškoćama ovog trenutka, moramo razumjeti što Gospodin traži od nas. Iznimno nam je drago što smo vas danas mogli saslušati i riješiti postojeća pitanja,” poručio je Zuppi prema izvještaju Moskovske patrijaršije.

Podsjetimo kako je kardinal početkom lipnja boravio u Ukrajini gdje se susreo s predsjednikom Volodimirom Zelenskim te drugim visokim dužnosnicima iz svijeta politike i religije. Među njima bio je i poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve kijevski veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk.