Ruski pravoslavni patrijarh Kiril I. ponovno je pozvao svoje vjernike na potporu Rusiji u ratu protiv Ukrajine, prenijela je KNA.

Ruskim vojnicima na bojišnici nužno je potrebna duhovna potpora, rekao je patrijarh tijekom bogoslužja, priopćila je moskovska patrijarhija ovog vikenda. Vojnicima se mora reći nešto što će ih osnažiti u trenutku kad “odjekne zapovijed za napad”, rekao je Kiril I., a prenosi KNA.

Bez te zapovijedi ne može biti pobjede, poručio je, dodajući kako se mora “ustati i suočiti se sa smrću”, javlja IKA.

“Naši mladići sada to čine: Dižu se iz strjeljačkih rovova i idu ususret smrti”, ustvrdio je patrijarh, pozivajući na molitve i donacije za rusku vojsku.

Sukladno njegovu pozivu, svaka parohija treba slati na bojišnicu pakete s namirnicima i drugim potrepštinama ili ih, ukoliko je moguće, njihovi predstavnici sami onamo odnijeti.

Kiril je poručio kako zna da je već mnogo učinjeno, ali da to još nije dovoljno. Došlo je vrijeme, rekao je, “kada moramo biti s našim trpećim narodom i poglavito s onima koji po cijenu vlastitog života brane naše pravoslavne ljude u Donbasu”. Smatra da je Rusija sada suočena s “najvećom opasnošću, da zapadni svijet krene na nas”. Rusija je, tvrdi patrijarh,”vrlo atraktivna alternativa”, jer odbacuje “najgore oblike globalizacije”.

“Ljudi vide u Rusiji zemlju koja živi vjernost tradicionalnim vrijednostima poput obitelji, svijesti o dužnosti i domoljublja”, poručio je.

Kiril I. važan je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njegove propovijedi u kojima podupire rusku agresiju na Ukrajinu već mjesecima izazivaju kritike u međunarodnoj zajednici. Velika Britanija i Litva uvele su sankcije protiv njega. Inicijativa za uvođenje sankcija protiv patrijarha na razini Europske unije propala je zbog mađarskog veta, piše IKA.

Na Bitno.netu smo u više navrata ukazivali na razmjere moralne kompromitacije ruskog patrijarha zbog pružanja podrške Vladimiru Putinu u provođenju agresije na Ukrajinu. Više o Kirilu i njegovu opravdavanju suvremenog ruskog imperijalizma možete pročitati OVDJE.