U utorak, 6. lipnja bolonjski nadbiskup i predsjednik Talijanske biskupske konferencije kard. Matteo Maria Zuppi kao izaslanik pape Franje završio je svoj dvodnevni posjet Ukrajini tijekom kojega su susreo s predstavnicima vlasti, prenosi portal Nedjelja.ba.

Kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice ovaj posjet bio je kratak, ali intenzivan te je u kardinalovoj pratnji bio djelatnik Državnog tajništva. Osim službenih susreta bolonjski nadbiskup iskoristio je prigodu te je boravio u drevnoj crkvi Santa Sophia.

Na kraju svoje misije kard. Zuppi srdačno je zahvalio civilnim vlastima na održanim sastancima, posebno na onom s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. „Rezultati ovih razgovora, kao i onih s vjerskim predstavnicima te s onima koji imaju izravno iskustvo strašnog stradanja ukrajinskog naroda zbog rata koji je u tijeku, bit će prenijeti Svetom Ocu“, navedeno ju spomenutom priopćenju uz dodatak da će to iskustvo sigurno biti od koristi prigodom procjene sljedećih koraka koje je potrebno ostvariti na humanitarnoj razini, ali i u potrazi za putovima za pravedan i trajan mir.

Podsjećamo, Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 20. svibnja kako je papa Franjo povjerio kardinalu Zuppi, zadaću vođenja misije u dogovoru s Državnim tajništvom kako bi se pridonijelo ublažavanju napetosti u sukobu u Ukrajini.