Kardinal

Inače, kardinal Barbarin je još u ožujku 2019. godine, dakle, prije godinu dana, ponudio Papi ostavku na mjesto nadbiskupa Lyona kad je on prvostupanjskom presudom osuđen na uvjetnu kaznu, no Papa ju je odbio uz obrazloženje da će pričekati pravomoćni sudski epilog.

U međuvremenu je Žalbeni sud u Lyonu oslobodio kardinala Barbarina optužbi za zataškavanje slučaja, čime je poništio odluku prvostupanjskog suda koji ga je osudio na šest mjeseci uvjetne kazne pod optužbom da je od srpnja 2014. do lipnja 2015. godine skrivao prijave protiv jednog bivšeg francuskog svećenika, koji je tijekom 70-tih i 80-tih godina prošloga stoljeća, prema optužnici, spolno zlostavljao više desetaka maloljetnika.

Francuska biskupska konferencija, u izjavi koju je potpisao njezin predsjednik mons. Éric de Moulins-Beaufort, zahvalila se kardinalu Barbarinu na službi. Biskupi Francuske izrazili su nadu da će “ishod poduzetih sudskih postupaka doprinijeti ozdravljenju žrtava” te da osjećaju duboku tugu zbog onoga što su žrtve pretrpjele. Najavili su i skorašnji izbor novoga nadbiskupa Lyona.

Dok ne bude imenovan novi nadbiskup, mons. Michel Dubost imenovan je privremenim upraviteljem nadbiskupije u Lyonu.

Kardinal Philippe Barbarin rodio se 17. listopada 1950. u Rabatu u Maroku, a za svećenika je zaređen 17. prosinca 1977. Papa Ivan Pavao II. postavio ga je 2002. za nadbiskupa Lyona, a godinu dana kasnije, 21. listopada, imenovao ga je kardinalom.

IKA | Bitno.net