Francuski kardinal Phillipe Barbarin, nadbiskup Lyona, oslobođen je optužbe za neprijavljivanje seksualnog zlostavljanja dječaka koje je počinio bivši svećenik Bernard Preynat, donosi CNA. Zlostavljanja su se događala u razdoblju od 1971. do 1991. godine.

Kardinal Barbarin je uvjetno osuđen na šest mjeseci u ožujku prošle godine. Kardinalov odvjetnik je ovu odluku nazvao logičnom i izjavio je kako je “kardinal tijekom suđenja bio predmetom klevete”.

Kardinal je 2017. izjavio za Le Monde kako nije prikrivao dokaze protiv Preynata, ali i da je njegov odgovor na optužbe bio neadekvatan. Također je izjavio kako je pokrenuo istragu o cijelom slučaju te svećeniku zabranio vršiti službu.

Papa Franjo je nakon presude iz ožujka prošle godine odbio prihvatiti njegovu ostavku. Međutim, kardinal Barbarin se ipak povukao iz svakodnevnog upravljanja Lyonskom nadbiskupijom koje je prepustio generalnom vikaru. Kardinal se tijekom jedne mise ispričao za svoje propuste i izjavio kako nikada nije pokušao sakriti te grozne događaje.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net