U osobnom pismu upućenom isusovcu Jamesu Martinu datiranom 21. lipnja, papa Franjo dao je podršku njegovu pastoralnom radu i ohrabrio ga da se nastavi baviti njime.

“Želim ti zahvaliti na tvojem pastoralnom žaru i tvojoj spremnosti da budeš blizu ljudima, blizinom koju je Isus imao i koja odražava Božju blizinu”, napisao je Papa američkom svećeniku, najpoznatijem po pastoralu s LGBT osobama.

“Božji ‘stil’ ima tri elementa: blizinu, suosjećanje i nježnost. Tako postaje blizak svima nama”, stoji u Franjinom rukom pisanom pismu koje je Martin objavio na svojoj Facebook stranici.

“Razmišljajući o tvojem pastoralnom radu, vidim da neprestano nastojiš imitirati Božji stil. Ti si svećenik za sve, baš kao što je i Bog Otac za sve”, napisao je Franjo.

Papino pismo stiglo je kao odgovor na pismo koje je Martin ranije poslao Svetom Ocu priloživši uz njega fotografije nećaka koji je na svojoj krizmi nosio čarape s Franjinim likom. Papa je priznao kako su ga fotografije koje je primio nasmijale.

“Molim te da nastaviš ovim putem blizine, suosjećajnosti i velike nježnosti. I molim za tvoje vjerne, za tvoje ‘stado’ i sve one koje je Gospodin povjerio tvojoj brizi, kako bi ih štitio i pomogao im da rastu u ljubavi za našeg Gospodina Isusa Krista”, zaključio je u svojem obraćanju Sveti Otac.

Stavovi koje je James Martina iznosio u pogledu odnosa crkvenog morala i LGBT zajednice više su puta bili predmet spora među katolicima u SAD-u. Tako je bivši nadbiskup Philadelphije Charles Chaput godine 2019. pozvao vjernike na oprez po pitanju poruka koje šalje Martin ustvrdivši kako „Martin sugerira da je katoličko učenje o istospolnoj privlačnosti kao ‘objektivno neurednoj’ okrutno te da ga se treba promijeniti“. Martin je bio osporavan i zbog svoje podrške ‘Mjesecu ponosa’ u Americi te prozivan da se ne osvrće na pogibeljnost prakticiranja homoseksualnih čina.

Američki isusovac je na prozivke kazao kako ne dovodi u pitanju crkveni nauk te kako on svojim djelovanjem želi promatrati LGBT osobe “u njihovom totalitetu”, a ne ih stalno upozoravati na grijeh.