Kina cijeni gestu dobre volje pape Franje te je otvorena razgovorima s Vatikanom, poručio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, osvrnuvši se na iskazanu želju Svetog Oca da posjeti Peking.

Glasnogovornik Geng Shuang rekao je u četvrtak kako je komunikacija između dvije strane dobra te da Kina podržava svako poboljšanje u međusobnim odnosima, piše Global Times, blizak tamošnjoj Komunističkoj partiji.

Podsjećamo, Sveti Otac izjavio je tijekom povratka s apostolskog pohoda Tajlandu i Japanu kako bi volio posjetiti Peking.

“Htio bih otići u Peking, volim Kinu”, istaknuo je papa Franjo, dodavši kako njegovo putovanje u najmnogoljudniju zemlju svijeta za sada nije predviđeno.

Papa je komentirao i stanje u Hong Kongu, u kojem već mjesecima traju masovne demonstracije protiv pro-kineskih vlasti, poručivši kako prosvjeda i nereda ima i u demokratskoj Francuskoj, Nikaragvi i nekim drugim zemljama Južne Amerike.

“To je sveopća pojava. Sveta Stolica poziva na dijalog, na mir i to ne samo u Hong Kongu, već i u drugim krajevima. Poštujem mir i molim za mirno rješenje problema”, istaknuo je Sveti Otac.

Kina i Vatikan potpisali su u rujnu 2018. povijesni sporazum (čiji je puni sadržaj još uvijek nepoznat) kojemu je za cilj regulirati imenovanje biskupa u toj zemlji.

Sporazum je naišao na pomiješane reakcije, a mnogi ističu kako se situacija za katoličke vjernike, a napose svećenike i biskupe vjernima Vatikanu, nije poboljšala sporazumom.

Kineski Global Times pak ističe suradnju dvije zemlje na društvenom angažmanu poput zajedničke borbe protiv trgovanja organima i promoviranja ekološke zaštite. Također, od 28. svibnja do 17. srpnja ove godine održana je izložba u Palači u Zabranjenom gradu (koja danas služi kao muzej), na kojoj je prezentirano 78 vrijednih djela kineske umjetnosti iz Vatikanskih muzeja. To je prvi put da su spomenuti artefakti u matičnoj zemlji.

Tino Krvavica | Bitno.net