Nastavlja se serija intervjua koje je papa Franjo posljednjih tjedana dao medijima.

Nakon razgovora za argentinsku novinsku agenciju Télam, zatim za Reuters te podcast svećenika Guillerma Marcóa, Franjo je sada odgovarao na pitanja dviju novinarki za meksičku Televisa Univision.

Razgovor se dotaknuo brojnih tema, a Sveti je Otac u jednom trenutku komentirao pitanje pobačaja, osobito rušenje presude Roe v. Wade u SAD-u te pro-abortivne stavove političara koji se deklariraju kao katolici, poput predsjednika Joe Bidena i Nancy Pelosi.

Osvrnuvši se na povijesnu presudu američkog Vrhovnog suda, kojom je srušena ustavna zaštita pobačaja, poručio je kako nije upoznat s pravnim aspektima presude te da ne može komentirati o kakvoj se odluci radi. No naglasio je kako “svaki biološki priručnik pokazuje da mjesec dana nakon začeća (fetus) već ima vlastiti DNK i sve organe”.

“Suočen sa znanstvenim podacima, pitam se (…) je li pošteno ubiti ljudsko biće kako bi se riješio nečiji problem, koji god?”

Papa je istaknuo i kako nije važno što on “smatra ili ne smatra” o abortusu, već da se radi o znanstvenim činjenicama: “O tome se ne može pregovarati. Nikada me neće moći uvjeriti da je u nekom trenutku to bolje ili nije.”

Upitan kako gleda na katoličkog političara koji opravdavaju pobačaj, Sveti je Otac odgovorio: “To ostavljam njegovoj savjesti. Neka razgovara sa svojim biskupom, pastirom, sa svojim župnikom o toj nedosljednosti”.

Novinarke su Papu pitale i o mogućnosti pričesti za političare s tim stavovima, pritom pruživši primjere demokratske zastupnice Nancy Pelosi i američkog predsjednika Joe Bidena, na što je Franjo samo odgovorio: “Kada se izgubi pastoralna dimenzija, stvara se politički problem.”

Podsjećamo, rasprava oko ovog pitanja se ponovno otvorila nakon što se Pelosi, inače predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, pričestila na misi u Vatikanu kojom je predsjedao Papa dok joj je nadbiskup San Francisca, Salvatore Cordileone, uskratio mogućnost pričesti u vlastitoj nadbiskupiji.