Brojni američki mediji prenijeli su vijest kako se danas na misi u Vatikanu koju je predslavio papa Franjo pričestila Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a.

Objavljeno je također kako prema riječima svjedoka američku političarku nije pričestio sam Papa, nego jedan od prisutnih svećenika.

Podsjetimo, nadbiskup San Francisca, Salvatore Cordileone, uskratio je Pelosi mogućnost pričesti na području svoje nadbiskupije zbog njezinih stavova o pobačaju.

“Primoran sam objaviti kako Pelosi ne smije primiti svetu pričest osim ako i sve dok javno ne odbaci svoju podršku ‘pravu’ na pobačaj, ispovijedi se i dobije odrješenje za svoje sudioništvo u ovome zlu, u obliku sakramenta pokore”, napisao je Cordileone.

Pelosi koja u Rimu provodi odmor s obitelji sudjelovala je na svečanoj misi povodom blagdana svetog Petra i Pavla u bazilici svetog Petra, a posljednji se put sa Svetim Ocem sastala u listopadu prošle godine.

Stavovi među američkim biskupima po pitanju pristupa pričesti političarima koji su u sličnoj situaciji kao Pelosi su podijeljeni pa se tako washingtonski nadbiskup Wilton Gregory očitovao protiv uskrate euharistije političarima koji deklariraju katoličku vjeru, a zagovornici su pobačaja, kao što je predsjednik SAD-a Joe Biden.

S druge strane, određeni broj biskupa dao je javnu podršku nadbiskupu Cordileoneu nakon njegove odluke o uskrati pričesti uključujući biskupa grada Tylera u Teksasu Josepha Stricklanda koji je uskratu pričesti za Pelosi proširio i na područje svoje biskupije.

Nakon odluke o uskrati pričesti Cordileone je izrazio nadu kako će njegov potez – ne izopćenje iz Crkve, nego tek sredstvo sakramentalne discipline –utjecati na promjenu Pelosinog stajališta o pobačaju.