Ured javnog tužitelja u Münchenu odbacio je potencijalni pravni slučaj protiv pape Benedikta XVI. zbog njegovog navodnog nedjelovanja u slučajevima kleričkog zlostavljanja maloljetnika tijekom razdoblja u kojem je bio nadbiskup u bavarskoj prijestolnici.

Prema priopćenju objavljenom u utorak, tužiteljstvo je izvijestilo kako je “prekinulo s istragama” protiv kardinala Josepha Ratzingera i Friedricha Wettera, javlja CNA Deutsch.

Optužbe protiv Benedikta su istraživane nakon Münchenskog izvješća o zlostavljanju, u kojem su iznesene optužbe da je potencijalno “bilo lošeg vođenja slučajeva od strane crkvenih dužnosnika na odgovornim položajima”.

Münchensko izvješće o zlostavljanju objavljeno je u siječnju 2022., a u njemu su uz Benedikta XVI. optuženi i njegovi nasljednici, kardinali Friedrich Wetter i Reinhard Marx, s time da protiv kardinala Marxa nije pokretana istraga.

Sam Benedikt doveden je u vezu s četiri slučaja svećeničkog zlostavljanja.

Nedavno preminuli papa je oštro odbacio optužbe o zataškavanju, te istražiteljima koji su sastavljali izvješće poslao 82 stranice svojih zapažanja.

“Ukoliko su iz ovih događaja proizašle sumnje u vezi s mogućim kazneno relevantnim ponašanjem crkvenih službenika, prvotno su pokrenuti odvojeni preliminarni istražni procesi”, priopćio je u utorak Ured javnog tužitelja u bavarskoj prijestolnici.

Ured je posebno ispitivao “je li odgovorna osoba u Crkvi putem osobne odluke mogla pomagati i poticati čin zlostavljanja koji je kasnije počinio svećenik”.

“U svakom pojedinom slučaju istražnim radnjama nije utvrđena dovoljna sumnja u kriminalne radnje odgovornih, zbog čega je istražni postupak obustavljen”, nastavlja se u izvješću.

U slučajevima u kojima se kardinal Ratzinger smatrao optuženim, “ispitivanja su dovela do zaključka da se ili nijedno kazneno djelo pomaganja ne može dokazati ili se takvo kazneno djelo više ne može procesuirati zbog zastare”.

“S pravnog gledišta mora se naglasiti da predmet istrage nisu bila djela zlostavljanja koja su počinile odgovorne osobe u Crkvi, već moguća djela pomaganja i poticanja aktivnim djelovanjem ili nečinjenjem”, navodi tužiteljstvo.

“Preduvjet za pomaganje i poticanje kaznenog djela je, kao prvo, da je kazneno djelo (kao što je seksualno zlostavljanje djece) počinio drugi počinitelj (u ovom slučaju svećenik). U drugom koraku mora se ispitati je li i u kojem obliku odgovorna osoba u Crkvi pomagala i poticala ovo djelo.”

Kao odgovor na navedeno izvješće, nadbiskupija Münchena i Freisinga potvrdila je “svoju bezuvjetnu želju da razjasni stvar i neograničenu spremnost na suradnju i potporu svakoj državnoj istrazi”.