Tijekom noći s 2. na 3. svibnja, nepoznati vandali obezglavili su kip Isusa Krista u Massachusettsu. Riječ je o kipu kraj crkve sv. Karla Boromejskog u Walthamu, u blizini Bostona.

Župnik Michael Nolan izjavio je: “Moguće je da je ovo napad na vjeru, izravniji napad na vjeru i ozbiljniji čin oskvrnuća”, a ne samo običan vandalizam. “Uznemirujuće je pomisliti da bi netko obezglavio kip”, rekla je župljanka Mary Darcy.

Otac Nolan ističe kako je ovo drugi napad na sakralne objekte u Walthamu ove godine, nakon što je na Veliki petak netko zapalio jednu napuštenu kapelu.

Ovaj incident, međutim, samo je najnoviji u nizu napada na crkve u SAD-u.

Podsjetimo, Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država ukazala je na porast vandalizacije crkvenih objekata u Americi, navodeći više od 67 incidenata koji su se dogodili od svibnja 2020. godine.

Izvješće o napadima na crkve uključuje popis incidenata koji su se dogodili u 25 američkih saveznih država. Među najčešćim zločinima su palež, obezglavljivanje kipova, oskvrnuće grobova i mrzilački grafiti na crkvama.

Većina slučajeva bili su vandalizmi koji su nanijeli štetu crkvenom vlasništvu. Neka od izvješća, međutim, ukazuju na uznemirujuće prijetnje, poput pucnjeva iz vatrenog oružja na benediktinsku opatiju Marije, Kraljice Apostola u ruralnom Missouriju 1. travnja 2021. godine.

Također u travnju ove godine, lice Kristova kipa u Katedrali Svete Marije u biskupiji Fargo posprejano je crnom bojom. U ožujku, pločnik ispred župe sv. Josipa u Washington D.C.-u išaran je sotonističkim grafitima.

U veljači, tri kipa anđela u crkvi sv. Pija X. u El Pasu srušeni su i slomljeni. U siječnju, kip Svete Male Terezije u Louisiani okaljan je slikom izvrnutog križa, riječju “sotona” i pentagramom.

Osim u ciljanim napadima, sakralni objekti u SAD-u u posljednjih godinu dana stradavali su i u sklopu uličnih nemira i prosvjeda.