Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država ukazala je na porast vandalizacije crkvenih objekata u Americi, navodeći više od 67 incidenata koji su se dogodil od svibnja 2020. godine, piše Aleteia.

Izvješće o napadima na crkve uključuje popis incidenata koji su se dogodili u 25 američkih saveznih država. Među najčešćim zločinima su palež, obezglavljivanje kipova, oskvrnuće grobova i mrzilački grafiti na crkvama.

Većina slučajeva bili su vandalizmi koji su nanijeli štetu crkvenom vlasništvu. Neka od izvješća, međutim, ukazuju na uznemirujuće prijetnje, poput pucnjeva iz vatrenog oružja na benediktinsku opatiju Marije, Kraljice Apostola u ruralnom Missouriju 1. travnja 2021. godine.

U sprnju 2020. godine, na Floridi se počinitelj automobilom zabio u crkvena vrata, da bi potom počeo izlijevati gorivo i potpaljivati ga, dok su se svećenici pripremali za svetu misu.

Ovo nije prvi puta da Biskupska konferencija upozorava na ovaj zabrinjavajući trend. U izjavi iz srpnja 2020. godine, nadbiskupi Miamija i Oklahome Wenski i Coakley napisali su:

“Bilo da su počinitelji ovih djela problematični pojedinci kojima je potrebna pomoć ili zastupnici mržnje koji žele zastrašiti, napadi su znak društva u potrebi zacjeljenja”, te: “U ovim incidentima djela su jasna, no motivi još uvijek nisu. Dok se trsimo razumjeti uništenje ovih svetih simbola nesebične ljubavi i posvećenosti, molimo se za one koji su ih prouzročili i ostajemo budni kako se ne bi ponovilo”.

Kako bi pomogla onemogućiti protukršćanski vandalizam, Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država predložila je Kongresu da povisi financiranje Programa neprofitnih potpora za sigurnost, koji crkvama pomaže osigurati vlastite posjede.

Povećanje financijskih sredstava dovelo bi do poboljšavanja infrastrukture i sigurnosnih sustava u crkvama. Biskupi su zamijetili kako je navedeni program bio vrlo popularan, no nedostatak sredstava uvjetovao je odbijanje molbi pojedinih crkava 2019. godine, stoga sada od Kongresa traže učetverostručenje sredstava, koja bi iznosilo 360 milijuna dolara.

“Svaka od naših zajednica vjeruje da poštovanje ljudskog dostojanstva zahtijeva i poštovanje prema vjerskoj slobodi. Vjerujemo da je zaštita mogućnosti svakog Amerikanca da živi svoju vjeru bez straha od posljedica jedna od najvažnijih dužnosti saveznih vlasti”, zaključila je Biskupska konferencija.