Prema nacionalnom ispitivanju koje je proveo Pew Research Center katolici su najprocjepljenija vjerska zajednica protiv COVID-19 u SAD-u, prenosi CNA.

U anketi koja je provedena na 10 349 državljana SAD-a pokazalo se da je 82% katolika primilo barem jednu dozu cjepiva protiv Covid-19 te da su hispanoamerički katolici malo skloniji cijepljenju od bijelih katolika (86% prema 79%).

Od drugih većih vjerskih skupina u Sjedinjenim Američkim Državama, bijeli američki protestanti su najmanje voljni cijepiti se. Njih 57 % primilo je barem jednu dozu. Što se tiče osoba koje su kazale da ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici među njima je procijepljenost 73%.

Ispitivanje je provedeno u razdoblju od 23. kolovoza do 29. kolovoza.

Neki katolici u Americi izrazili su zabrinutost zbog povezanosti cjepiva sa staničnim linijama nastalim iz tkiva djece koja su pobačena u 1970-ima. Ipak, Američka biskupska konferencija kazala je kako su sva cjepiva dostupna u SAD-u “moralno prihvatljiva”, ali i da su cjepiva koja su razvili Pfizer i Moderna u slučaju mogućnosti izbora bolja opcija s moralnog gledišta u odnosu na Johnsonovo cjepivo.

Istraživanje je pokazalo da je 73% osoba starijih od 18 godina primilo barem jednu dozu cjepiva. Mlađe odrasle osobe bile su nesklonije cijepljenju od prosjeka, baš kao i obitelji s nižim prihodima te osobe koje žive u ruralnim područjima.

Demokrati su u prosjeku spremniji primiti cjepivo od republikanaca. Barem jednu dozu je primilo 86% ispitanih demokrata te 60% ispitanih republikanaca.

Rezultati o procijepljenosti među katolicima dolaze u vrijeme kada pojedini biskupi u SAD-u odlučuju hoće li potpisati obrasce kojima vjernici traže izuzeće od cijepljenja protiv bolesti COVID-19 zbog vjerskih razloga

U prosincu 2020. vatikanska Kongregacija za nauk vjere objavila da je “moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv COVID-19 u svrhu čijeg su istraživanja i proizvodnje korištene stanične linije izvedene iz pobačenih fetusa”, osobito “kada etički neupitna cjepiva protiv COVID-19 nisu dostupna”.