Čuda su važan dio katoličkog vjerovanja i mogu biti poprilično spektakularna – upravo zato s njima treba biti oprezan.

Iz te je perspektive zanimljivo pratiti novi slučaj navodnog euharistijskog čuda, koja u katoličkoj pobožnosti zauzimaju posebno mjesto, a koje se navodno dogodilo u Argentini.

Kako javlja ChurchPop, župljani župe sv. Vinka Paulskog u Hurlinghamu, predgrađu Buenos Airesa, tvrde kako su se na hostijama razvili krvni ugrušci nakon svete mise 30. kolovoza.

Slika navodnog čuda objavljena je na Facebook stranici na španjolskom jeziku CatolickCLICK, s popratnim tekstom: “Neke hostije pale su na pod o čemu su dvojica muškaraca zadužena za čišćenje župe obavijestili svećenika. On im je naložio da ih stave u čašu s vodom dok se ne rastope”.

Idući dan, 31. kolovoza, ponovno su čistili župu te su potražili čašu u koju su stavili hostije.

“Nisu mogli vjerovati što se dogodilo. Voda je bila ružičasta, a oko 15 sati krvni ugrušci postajali su gušći. U 18 sati čudo je bilo dovršeno”, stoji u postu, uz zaključak kako je “svećenik čudo povjerio biskupu Moróna”, tj. prelatu biskupije koja obuhvaća nekoliko naselja u predgrađima Buenos Airesa.

#CatolickCLICK | 🚨ALERTA CATÓLICA 🚨 Milagro Eucarístico “Este milagro ocurrió en la parroquia San Vicente de Paul, villa…

Objavljuje Catolick CLICKNedjelja, 5. rujna 2021.

Post je ubrzo skupio na tisuće lajkova i dijeljenja, a iz biskupije Morón potvrdili su da se incident doista dogodio.

Ipak, čini se kako se vrlo vjerojatno ne radi o euharistijskom čudu.

Kako su 6. rujna priopćili iz biskupije, navedene hostije zapravo uopće nisu bile posvećene, tj. radilo se o običnom kruhu, a ne o Tijelu i Krvi Isusa Krista u koje se, prema katoličkom nauku, hostija pretvori transupstancijacijom tijekom čina pretvorbe.

“Potaknut iskazima o navodnom euharistijskom čudu koje se dogodilo 31. kolovoza ove godine te uz pomoć svjedočanstva svećenika koji je tog dana slavio svetu misu, biskup Moróna Jorge Vázquez poručuje kako se nikako ne može raditi o euharistijskom čudu s obzirom da hostije na koje se referiraju audiozapisi i članci svećenik nije posvetio, već su ispale prije obreda prinosa darova.”

“Hostije su bile pohranjene u plastičnoj vrećici te su kasnije stavljene u vodu kako bi se rastopile, što je uobičajeno u ovim slučajevima”, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Martín Bernal.

Unatoč tome, kako ne bi bilo daljnjih špekulacija, iz biskupije su dodali kako su “pokrenuli odgovarajuću istragu” te da će hostije poslati na daljnju analizu u laboratorij.