Sudac u slučaju protiv Davida Daleidena, novinara koji je snimio videa u kojima se predstavnici Planned Parenthooda dogovaraju o prodaji organa pobačene djece, proglasio je optuženika krivim za neovlašteno ulaženje na konferencije Planned Parenthooda i u njihove klinike.

Podsjetimo, ranije ove godine isti sudac, William Orrick, odbacio je veći dio tužbe protiv Daleidena, ustvrdivši kako svojim djelovanjem nije namjeravao potaknuti “prijetnje” i “nasilje” prema najvećem pružatelju pobačaja u Americi.

U svojoj presudi Orrick je istaknuo kako su Daleiden i drugi neovlašteno ušli na Nacionalnu konferenciju u Washington D.C.-u 2015., MeDC skup u Orlandu 2015., te Forum u Miamiju 2014.

“Već sam utvrdio da su ovi optuženici neovlašteno ušli na svaku od ovih lokacija. Budući da sam utvrdio da su optuženici izvršili neovlaštene ulaske, zakon propisuje da je Planned Parenthoodu nanesena šteta te mu pripada naknada”, rekao je Orrick poroti koja bi trebala utvrditi koliki iznos će pripasti Planned Parenthoodu.

Ono što vrijedi istaknuti jest da Planned Parenthood nije tužio Daleina i ostale zbog klevete na račun te organizacije, niti je pokušao dokazati da su videa netočna. Ono što su sudskim putem dokazivali bilo je da su ona nastala neovlaštenim ulascima i drugim protuzakonitim radnjama.

Daleidenov odvjetnik, Peter Breen, s druge je strane tvrdio kako njegov branjenik nije kriv jer je djelovao zbog višeg javnog interesa.

“Nisu to učinili zbog osobne dobiti. Učinili su to zbog višeg javnog interesa: informiranja Amerikanaca i zakonskih službenika o tome jesu li i u kojoj mjeri zakoni ove zemlje prekršeni. Nije riječ o bilo kakvim zakonima, nego se ovi zakoni odnose na ubojstvo nerođenih ljudskih bića, prodavanje dijelova tijela i organa pobačenih ljudskih fetusa te promjenu medicinskih procedura bez znanja i pristanka kako bi dobili vrijedne dijelove fetusa”, rekao je Breen poroti.

Osvrnuo se i na činjenicu da su odvjetnici Planned Parenthooda tvrdili da se u ovom sporu radi o “zaštiti brenda”.

“Ali što je ono što je naštetilo brendu? Upravo riječi koje su izgovorili zaposlenici Planned Parenthooda na tim videima je ono što je naštetilo brendu”, rekao je Breen.

Osim njega, Daleidena i njegove kolege zastupao je i odvjetnik Charles Limandri koji je kazao da iako različiti ljudi imaju različite stavove po pitanju korištenja prikrivenih tehnika, njihovo korištenje “kako bi se spasili ljudski životi i zaustavile užasne stvari o kojima ovdje govorimo potpuno je opravdano”.

Ivo Džeba | Bitno.net