Medicinska upraviteljica Planned Parenthooda tajno je snimljena na videu kako prodaje dijelove tijela abortiranih beba i pojašnjava kako njihovi ginekolozi koriste određenu metodu abortusa kako bi sačuvali neoštećenim tijelo djeteta, sve da bi ga kasnije lakše prodali.

Skandalozni video koji su snimili istraživači djelatnosti najveće američke organizacije za abortus koja svoje klinike ima u svim dijelovima Sjedinjenih Država, odjeknuo je u toj zemlji. Brojni mediji sada traže preispitivanje rada PP-a i uskraćivanje financiranja državnim novcem, a guverner Louisiane Bobby Jindal već je najavio istragu protiv podružnica Planned Parenthooda u svojoj saveznoj državi.

Na videu o kojem je riječ pojavljuje se ginekologinja Deborah Nucatola, žena koja upravlja medicinskim odjelom te organizacije i nadležna je za praksu u svim njezinim klinikama. Snimljena u restoranu, gdje se susrela s istraživačima koji su glumili kako predstavljaju jednu biomedicinsku tvrtku, Nucatola mirno jede svoj objed i ispija vino dok priča o tome koji su dijelovi tijela abortiranih beba najviše traženi za znanstvena istraživanja. Tako objašnjava kako su jetra najtraženija, te kako je u “zadnje vrijeme bilo zahtjeva i za srcem”, ali i “plućima i donjim ekstremitetima”.

Pri tome, sve indicije pokazuju kako je Nucatola priznala, ne znajući pri tome da je snimana, da njihovi ginekolozi koriste ilegalnu metodu “pobačaja djelomičnim porodom” koja je u SAD-u zabranjena od 2003., a koja se sastoji od posebno okrutnog postupka u kojem ginekolog zabija škare u lubanju djeteta. Upravo to korištenje škara, pojasnila je Nucatola, presudno je u očuvanju onih dijelova tijela koji će biti kasnije prodani neoštećenima.

“Većina abortusa bit će obavljena uz pomoć ultrazvuka, tako da ginekolozi znaju gdje zabijaju škare. I onda odlučuju, neću dirati ovaj donji dio, nego ću uništiti gornji dio, a ovaj ću pokušati sačuvati”, rekla je istraživačima Nucatola između dva zalogaja.

Pri svemu tome, Planned Parenthood, rekla je Nucatola, “paze da ne izgleda kako klinika prodaje tkivo da bi zaradili novce”, te dodala kako dijelovi tijela koštaju od “30 do 100 dolara”.

Organizacija koja stoji iza videa – Centar za medicinski progres – uvjerena je kako snimljeni materijal nudi dovoljno dokaza za pokretanje temeljite istrage protiv Planned Parenthooda. Međutim, kako piše katolička stranica National Catholic Register, video je u moralnom smislu nepodnošljiv, ali ima li na njemu nešto nakon čega može biti podignuta optužnica – drugo je pitanje. NCR ukazuje na to kako je trgovina ljudskim organima protuzakonita, ali da prodaja “fetalnog tkiva” u svrhu medicinskih istraživanja, kako to zakon definira – nije ilegalna. Sadržaj videa nigdje ne pokazuje s nedvojbenom jasnoćom da Nuacatola priznaje korištenje ilegalne metode. Međutim, ono zbog čega bi Planned Parenthood mogao imati problem jest činjenica da video pokazuje da organizacija profitira na toj prodaji, što bi bilo protuzakonito, te da njezini ginekolozi koriste određene metode abortusa samo kako bi kasnije mogli prodavati dijelove tijela abortirane djece – što je također protuzakonito.

Planned Parenthood, organizacija koja uživa veliku potporu, pa i financijsku, administracije predsjednika Baracka Obame već je izdala priopćenje u kojem tvrdi kako je video “tendenciozan”, te kako njihova direktorica ne izgovara ništa problematično na njemu, jer je riječ o prodaji fetalnog tkiva.

Međutim, čini se kako organizacija ovaj put neće proći tako lako jer je nekoliko pro-life čelnika zatražilo kongresnu istragu, a organizirano je i potpisivanje peticije.

Za nas u Hrvatskoj cijela priča može biti zanimljiva i zbog nedavnih događanja.

Kada je vjeroučiteljica Snježana Majdžanić-Gladić u svojim prezentacijama učenicima pojasnila kako je prodaja organa i dijelova tijela abortiranih beba unosan biznis, onda su je napali iz liberalnih medija kako uči djecu “lažima”.

Ovaj video koji je šokirao i SAD i cijeli svijet samo potvrđuje tu tezu – abortus doista jest unosan biznis, pa i u tom svom aspektu.

Goran Andrijanić | Bitno.net