Savezni sudac u San Franciscu William Orrick, jučer je odbacio optužbe Planned Parenthooda da je novinar Centra za medicinski progres (CMP), David Daleiden, objavom videa u kojim djelatnici Planned Parenthooda prodaju dječje organe namjeravao potaknuti “prijetnje” i “nasilje” prema toj organizaciji.

Odvjetnica Planned Parenthooda, Amy Bombse, tvrdila je kako su objavljena videa “uklonila osjećaj sigurnosti kojeg su svi naši zaposlenici imali odlazeći na svakodnevni posao i prisustvujući konferencijama”. No, sudac je utvrdio da to što su novinari razotkrili djelovanje Planned Parenthoodovih zaposlenika ne znači da su namjeravali da im drugi ljudi prijete.

Najveća organizacija za pružanje usluga pobačaja željela je sudskim putem natjerati Centar za medijski progres da plati troškove porazbijanih prozora na svojim klinikama, kao i ostale štete koje smatraju da su im nanesene nakon objavljenih videa koji ih kompromitiraju.

Iako će suđenje biti nastavljeno 30. rujna, ova odluka značajno umanjuje potencijalnu odštetu koju Planned Parenthood može dobiti. Ostala potraživanja koja će Planned Parenthood sudskim putem pokušati ishoditi odnose se na troškove poput povećanog ulaganja u sigurnosne mjere na svojim konferencijama i u klinikama.

Zanimljivo je da je sucu Williamu Orricku dopušteno da vodi slučaj u kojem je Planned Parenthood tužitelj, iako je u prošlosti promovirao i donirao Planned Parenthood u San Franciscu. Činjenica da je čak i on odbacio glavnu optužbu protiv CMP-a, poručuju iz te organizacije, najbolje govori o cijelom slučaju.

“Sad kada su priložene sve činjenice, dokazi i svjedočanstva, čak je i Planned Parenthoodov omiljeni sudac odbio nasjesti lažnim vijestima i lažima giganta u području pobačaja o iskrenim motivima i pravu na govor pro-life novinara. Planned Parenthood je državno sponzorirani kriminalni sindikat koji prodaje dijelove djece poput igračaka na pokretnoj traci te bi se na saveznom sudu trebali pojavljivati samo kao optuženici za kaznena djela”, poručio je Daleiden nakon odluke suca.

Iz CMP-a su istaknuli kako je ova odluka vrlo važna i zbog toga što “potvrđuje da novinari koji koriste svoje pravo na govor i objavljivanje, zajamčeno Prvim amandmanom, ne mogu biti smatrani odgovornim za bilo kakve loše postupke koje su počinili drugi, osim ako se jasno ne dokaže kleveta ili namjera poticanja na nezakonite radnje.”

Napomenimo da iako su videa koja je objavio David Daleiden teško kompromitirajuća za Planned Parenthood, kazneni postupak protiv te organizacije još uvijek nije pokrenut.

Ivo Džeba | Bitno.net