Kardinal Marx već je ranije izjavio da nije spreman obavljati službu predsjednika biskupske konferencije u još jednom mandatu.

Biskupi iz 27 njemačkih biskupija izabrali su Bätzinga da u narednih šest godina vodi Njemačku biskupsku konferenciju na zasjedanju Njemačke BK u Mainzu. U svojoj prvoj izjavi biskup Bätzing je rekao kako je zahvalan njemačkim biskupima na „velikom povjerenju“ koje su mu iskazali.

Bätzing je kao središnju temu na početku svog mandata naveo obradu rezultata studije o zlostavljanju, nastavak „Sinodalnog puta“ i Kirchentag u Frankfurtu 2021. Na tiskovnoj konferenciji u sklopu zasjedanja Njemačke BK rekao je kako „potpuno podupire“ Sinodalni put, nedavno otvoreni proces dijaloga o crkvenim reformama, koji su biskupi započeli zajedno sa Središnjim odborom njemačkih katolika (ZdK).

„Uvjeren sam da je to način prakticiranja novog suživota laika i biskupa u Crkvi u Njemačkoj“ u cilju „širenja evanđelja u našemu društvu na novi način“, rekao je Bätzing a prenijela agencija SIR.

Govoreći o ekumenizmu i Kirchentagu koji će katolici i evangelici slaviti u Frankfurtu 2021. godine, rekao je kako kršćani zajedničkim snagama mogu mnogo postići. Odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja, rekao je: „Moramo nastaviti borbu protiv rasizma i mržnje u našoj zemlji snagom kakvu smo imali do sada i to moramo činiti zajedno sa svim konstruktivnim snagama građanskoga društva.“

IKA | Bitno.net