Njemački biskupi odlučili su prihvatiti poziv Vatikana na razgovor o posljednjim smjernicama za razvoj župnih zajednica. Odluka je donesena nakon sastanka Njemačke biskupske konferencije koji se 24. kolovoza održao u bavarskom gradu Würzburgu.

Kako javlja Catholic News Agency, predstavnici Crkve u Njemačkoj objavili su da će biskup Limburga Georg Bätzing “prihvatiti ponudu za razgovor koju je uputio prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Beniamino Stella“.

Poziv je, inače, upućen krajem prošlog mjeseca, nakon što su neki pripadnici njemačkog episkopata kritizirali nove vatikanske smjernice o reformi župa, opisavši ih kao “snažno zaustavljanje motivacije i zahvalnosti prema službi laika” te “obrat na klerikalizam”.

Stella je poručio da bi volio primiti biskupe te “razjasniti sumnje i nedoumice” oko dokumenta koji je pod nazivom “Pastoralna preobrazba župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve” objavljen 20. srpnja. Prefekt Kongregacije za kler dodao je da bi se, u slučaju da biskupi žele prezentirati svoje prigovore, sastanak mogao odviti “u dogledno vrijeme”.

U nekim krugovima smatra se kako je novi dokument objavljen dijelom i kao odgovor na nedavne prijedloge nekih njemačkih biskupija o kreiranju “XXL župa”.

Vatikan je tako u lipnju blokirao plan biskupije Trier o restrukturiranju 887 župa u 35 megažupa. Sličan prijedlog, kojim se predviđa spajanje tisuću župa u njih 40, sastavila je i nadbiskupija Freiburg.

Dodajmo da su iz Njemačke biskupske konferencije objavili kako žele da na sastanku s vatikanskim predstavnicima prisutni budu i laici koji sudjeluju u radu kontroverznog sinodalnog puta.

Biskup Bätzing  “predložit će Kongregaciji da se sastanak odvije s Predsjedništvom sinodalnog puta, s obzirom da se smjernice jednako obraćaju biskupima, svećenicima, đakonima i laicima”, stoji u izjavi.

Inače, jedan od organizatora “sinodalnog puta” je i Središnje vijeće njemačkih katolika (ZdK, op. a.) čiji su članovi, prema informacijama, javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena.