Kardinali

Njemačka biskupska konferencija je demantirala medijske izvještaje prema kojima je Kongregacija za nauk vjere poslala pismo Njemačkoj biskupskoj konferenciji u kojem se negativno očitovala o njihovu nedavnom dokumentu u kojem biskupi predlažu dopuštenje za pričešćivanje protestanata koji su u braku s katolicima, donosi Catholic Herald. Sa sadržajem pisma je bio upoznat i sam papa Franjo koji ga je navodno odobrio.

U svojem priopćenju njemački biskupi tvrde kako je Papa pristao susresti se u Rimu s kardinalom Reinhardom Marxom, predsjednikom Njemačke biskupske konferencije. Kako smo već pisali, njemački biskupi su na proljetnom zasjedanju izradili svojevrsni pastoralni vodič za pričešćivanje protestanata u određenim okolnostima.

“Vodič” je sadržavao upute prema kojima neki protestantski vjernik koji je u braku s katolikom može primiti pričest ako prođe kroz, kako je pisalo u dokumentu Konferencije, “ozbiljno ispitivanje” svoje savjesti, “prihvaća vjeru Katoličke Crkve”, želi stati na kraj “ozbiljnoj duhovnoj uznemirenosti” te čezne za “utaženjem svoje gladi za euharistijom”. Grupa od sedam njemačkih biskupa, koje je predvodio kardinal Rainer Woelki, usprotivila se ovome vodiču zahtijevajući od Vatikana da odluči je li on dopušten.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net