Kongregacija za nauk vjere poslala je pismo Njemačkoj biskupskoj konferenciji u kojem se negativno očitovala o njihovu nedavnom dokumentu u kojem biskupi predlažu dopuštenje za pričešćivanje protestanata koji su u braku s katolicima, a sa sadržajem pisma upoznat je i papa Franjo koji ga odobrava, prenijelo je jučer nekoliko katoličkih medija.

National Catholic Register i njihov vatikanski dopisnik Edward Pentin te austrijski katolički portal Kath.net bili su među prvima koji su izvijestili o tome. Pentin je, navodeći izvore u Vatikanu, prenio kako je pismo napisao prefekt Kongregacije, nadbiskup Luis Ladara. Prenio je i izjavu izvora iz Njemačke biskupske konferencije koji je htio ostati anoniman i koji je rekao kako je pismo “odbijanje pastoralnog plana” koji su ranije predložili njemački biskupi i kako nema nikakvih razlika po tom pitanju između stajališta nadbiskupa Ladara i onih prethodnog prefekta Gerharda Ludwiga Müllera.

Podsjetimo, kako smo već o tome pisali, njemački biskupi su na proljetnom zasjedanju izradili svojevrsni pastoralni vodič za pričešćivanje protestanata u određenim okolnostima. “Vodič” je sadržavao upute prema kojima neki protestantski vjernik koji je u braku s katolikom može primiti pričest ako prođe kroz, kako je pisalo u dokumentu Konferencije, “ozbiljno ispitivanje” svoje savjesti, “prihvaća vjeru Katoličke Crkve”, želi stati na kraj “ozbiljnoj duhovnoj uznemirenosti” te čezne za “utaženjem svoje gladi za euharistijom”.

Prijedlog pričešćivanja protestanata, što je odmak od postojeće euharistijske discipline koja je i kanonski definirana i koja pričest dopušta samo katolicima (više o toj disciplini pročitajte u tekstu Hrvoja Juke OVDJE) izazvao je otpore i u samoj Crkvi u Njemačkoj. Kako smo pisali, sedmorica njemačkih biskupa uputila su pismo Svetoj Stolici u kojoj traže pojašnjenje zbog dokumenta koji je u veljači objavila Njemačka biskupska konferencija”. Austrijski Cath.net piše kako je ova reakcija Kongregacije uslijedila upravo nakon toga pisma.

Pentin je u svome tekstu naveo i reakciju iz Njemačke biskupske konferencije koja je na upite nekoliko njemačkih medija odgovorila kako “nisu svjesni postojanja takvoga pisma”.

Kath.net piše kako također nije jasno je li Kongregacija odbila tek ovakav nacrt prijedloga ili je pak riječ o odbijanju prijedloga u cijelosti.

Goran Andrijanić | Bitno.net