Nakon što je gornji dom argentinskog parlamenta odbacio prijedlog o dekriminalizaciji abortusa, nekoliko stotina pro-choice aktivista, nezadovoljnih odlukom vlasti, sudjelovalo je u neredima u glavnom gradu.

Osim centra Buenos Airesa gdje su prosvjednici 9. kolovoza bacali kamenje na policiju i palili barikade, neredi su pogodili i druge dijelove Argentine.

Tako su u gradu Cipollettiju pro-choice aktivisti išarali grafitima župnu crkvu Svete obitelji.

Pročelje crkve išarano je pro-abortivnim sloganima i zelenom bojom koju pobornici dekriminalizacije abortusa u Argentini koriste kao svoj simbol.

Podsjećamo, argentinski senatori glasovali su s 38 glasova protiv i 31 glasom za i tako odbacili zakon koji je trebao legalizirati abortus na zahtjev do 14. tjedna trudnoće i sve do rođenja u slučaju silovanja, malformacija ploda ili ugroženosti zdravlja majke. Isti taj zakon izglasan je u Zastupničkom domu u lipnju.

Ove godine zastupnici više neće moći predložiti promjenu zakona o abortusu koji je u Argentini zabranjen osim u slučajevima silovanja te ako je trudnoća opasna po život i zdravlje majke.

Antikatolički ispadi u Argentini nisu nova pojava (vidi OVDJEOVDJE OVDJE). Tako je u ožujku prošle godine, na prosvjedu za ženska prava koji se održao na sjeveru zemlje, grupa žena imitirala proces pobačaja na ženskoj osobi obučenoj poput Djevice Marije koja je oko svojeg vrata imala krunicu. Da bi provokacija bila veća, cijeli prizor odvio se ispred lokalne katoličke katedrale, a uključivao je umjetnu krv i dijelove bebina tijela kako izlaze ispod haljine.

Tino Krvavica | Bitno.net