Feministice okupljene na Nacionalnom kongresu žena koji se održavao u Rosariju od 7. do 10. listopada, organizirale su prosvjed ispred katedrale Gospe od Krunice tijekom kojega su zahtijevale legalan i slobodan pristup pobačaju, te ozakonjenje prostitucije, a svoje nezadovoljstvo iskazale su bacanjem kamenja i staklenih boca na crkvu.

“Maknite krunice s naših jajnika”, “Zakunimo se da ćemo spaliti Crkvu”, “Crkvo, smeće, ti si diktatura”, samo su neke od parola koje su obilježile prosvjede feminističkih aktivistica u argentinskom gradu Rosariju, piše Crux Now.

Pred katedralom je uslijedio i performans u kojemu je nekoliko razgoljenih prosvjednica plesalo oko muškarca koji je predstavljao papu Franju i pjevalo o legalizaciji pobačaja.

Većina prosvjednica bila je u toplessu, a zbog vandalskog ponašanja, uništavanja okolnih trgovina i zgrada razbijanjem izloga i pisanjem grafita, neke od njih su završile u pritvoru. U prosvjedima je ozlijeđeno i nekoliko policajaca i novinara.

Za razliku od prethodnih godina kada su vjernici tijekom prosvjeda molili krunicu i svojim tijelima štitili katedralu, te uglavnom završili popljuvanih i išaranih lica, ove je godine na zahtjev novoimenovanog nadbiskupa Eduarda Martina katedralu štitila metalna ograda. Gradske su vlasti pred katedralu poslale i policijske snage koje su zbog reagiranja na razbijanje boca i kamenovanje crkve sada optužene za represiju i nasilje nad ženama.

U razgovoru za lokalni radio, nadbiskup Martin izjavio je kako nema nikakvih “krunica na jajnicima”, te kako su parole koje su aktivistice uzvikivale “izraz netolerancije”.

“Svaka osoba odlučuje kako želi živjeti svoj život. Mi nikome ništa ne namećemo. Postoje izrazi s kojima se ne slažem i smatram ih verbalnim nasiljem”, kazao je nadbiskup Rosarija dodavši kako Crkva nikome nije neprijatelj, ali ima neprijatelja.

“Ako netko ima nešto protiv nas, on to može izraziti. No mi samo tražimo poštovanje. To je temelj civiliziranog društva”, rekao je nadbiskup.

Podsjetimo, u Argentini ljudski život štiti se od začeća do prirodne smrti, a aktualni predsjednik Mauricio Macri nekoliko je puta izjavio kako ne namjerava legalizirati pobačaj.

Pogledajte snimku prosvjeda (upozoravamo na prizore golotinje i agresivnosti)!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net