Srednjoamerička provincija Družbe Isusove oštro osuđuje odredbu kojom su nikaragvanske vlasti ukinule pravni status Družbe Isusove, javlja Vatican News.

U priopćenju od 23. kolovoza 2023. isusovci osuđuju “novu agresiju” na tu redovničku zajednicu koju je utemeljio sveti Ignacije Loyolski, čin koji je dio politike terora nad nikaragvanskim stanovništvom i najsustavnije represije na nacionalnoj razini koju provodi Vlada Daniela Ortege, a koje je skupina stručnjaka koju je Organizacija ujedinjenih naroda ustanovila u Nikaragvi već definirala “zločinima protiv čovječnosti”.

Prema mišljenju srednjoameričke provincije Družbe Isusove, mjera je usmjerena na potpunu uspostavu totalitarnog režima za koji su odgovorni nikaragvanski Predsjednik i dopredsjednik, krivi za ometanje neovisnosti i neutralnosti pravosuđa. U priopćenju se čelnici zemlje pozivaju da prestanu s represijom koja je u tijeku i da podupru razumno rješenje u kojem prevladavaju istina, pravednost, dijalog, poštovanje ljudskih prava i vladavina prava”.

Osim toga, traži se puno poštovanje slobode i identiteta isusovaca i osoba koje surađuju s njima. Družba Isusova iz Nikaragve sjedinjuje se s tisućama nikaragvanskih žrtava koje čekaju pravdu i naknadu za štetu koju je prouzročila sadašnja Vlada te izražava zahvalnost za bezbrojne izraze priznanja, potpore i solidarnosti koje je primila slijedom sve češćih povreda.

Nikaragva: Progoni Crkve u porastu

Odredba Vlade 105-2023 utvrđuje da se nekretnine i pokretnine Družbe Isusove u zemlji prenose na državu. Kao i u drugim slučajevima ukidanja pravne osobnosti koje je režim uspostavio počevši od 2018. godine, odluka je donesena bez administrativnih postupaka utvrđenih zakonom. Isusovcima nije dana ni mogućnost da se obrate nepristranom sucu.

Prije te najnovije represivne mjere, Ortegina je Vlada prije otprilike tjedan dana, pod izlikom borbe protiv terorizma, već konfiscirala Srednjoameričko sveučilište u Nikaragvi (UCA), koje su osnovali isusovci, te rezidenciju Družbe Isusove u Managui ne omogućujući onima koji su tamo živjeli da pokupe i odnesu svoje osobne stvari. Osim toga, prije samo pet dana, 19. kolovoza, bila je prva godišnjica uhićenja monsinjora Rolanda Álvareza, biskupa Matagalpe i apostolskog upravitelja Estelíja, osuđenog na 26 godina zatvora bez suđenja, pod optužbom za urotu protiv nacionalnog integriteta i širenje lažnih vijesti. Od tada su u toj zemlji sve veći progoni Katoličke Crkve.