Vlasti u Nikaragvi zaplijenile su imovinu isusovačkog sveučilišta u glavnom gradu zemlje. Srednjoameričko sveučilište (UCA) oteto je na temelju sudskog naloga u kojem je optuženo da služi kao “centar terorizma”.

U srijedu 16. kolovoza sveučilište je objavilo da obustavlja akademske i administrativne aktivnosti “sve dok se ne budu mogle nastaviti na normalan način”. Osoblje je nakon toga napustilo sveučilište sa svojim stvarima u vrećama i kutijama, a internetom se proširila slika zaposlenika sveučilišta kako uklanjaju raspelo iz sveučilišne kapele kako ne bi bilo oskvrnjeno.

Nakon zapljene, vladino Nacionalno sveučilišno vijeće dalo je izjavu u kojoj je navedeno da će “osigurati nastavak obrazovanje na poslijediplomskoj i dodiplomskoj razini studenata ugašenog Srednjoameričkog sveučilišta”.

Vlasti su sveučilište odlučile preimenovati tako da sada nosi naziv Nacionalno sveučilište Casimira Sotela Montenegra. Sotelo je bio bivši student UCA-a koji je 1967. poginuo u borbi protiv diktature nikaragvanskog predsjednika Anastasija Somoze.

U pisanoj reakciji započetoj citatom „Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas!“, isusovačka provincija Srednje Amerike opisala je napade protiv sveučilišta kao “potpuno lažne i neutemeljene”.

“Ovaj novi vladin napad na sveučilište nije izolirani incident”, stoji u priopćenju.

“Riječ je o nastavku neopravdanih napada na stanovništvo Nikaragve i druge obrazovne i društvene institucije civilnog društva kojima se stvara klima nasilja i nesigurnosti te pogoršava društvena i politička kriza u zemlji.”

Srednjoameričko sveučilište ovim se vladinim postupkom pridružilo sudbini 26 ostalih privatnih sveučilišta koje je konfiscirao režim Daniela Ortege.