Pomoćnik američkog državnog tajnika Brian Nichols pozvao je na diktaturu predsjednika Daniela Ortege i njegove supruge, potpredsjednice Rosario Murillo, da bezuvjetno oslobode oca Fernanda Zamoru Silvu i biskupa Rolanda Álvareza, kao i sve druge koji su nepravedno zatvoreni u Nikaragvi, piše CNA.

“Osuđujemo represiju protiv vjerskih zajednica od strane Ortega-Murillovog režima”, napisao je na Twitteru Nichols, uz poziv za puštanjem zatvorenih predstavnika Katooličke Crkve na slobodu.

Zamora, kancelar biskupije Siuna, uhićen je 9. srpnja u glavnom gradu Managui.

Bivši predsjednički kandidat Félix Maradiaga izvijestio je da se uhićenje dogodilo u blizini Župe sv. Louisa Gonzage, kada je svećenik odlazio s “mise na kojoj je sudjelovao kao gost na vjerskom slavlju koje je predvodio kardinal Leopoldo Brenes. Za sada nema poznatih optužbi ili konkretnih optužbi protiv svećenika”.

Álvarez, biskup Matagalpe i apostolski upravitelj Estelija, nepravedno je osuđen 10. veljače na 26 godina i četiri mjeseca zatvora kao “izdajica domovine”.

Dan ranije odbio je deportaciju u SAD zajedno sa skupinom od 222 politička zatvorenika. Diktatura je prognanicima oduzela nikaragvansko državljanstvo, a njihova imovina u Nikaragvi je zaplijenjena.

Prelat je proteklih dana bio nakratko pušten iz zatvora “La Modelo”, poznatog po mučenju političkih zatvorenika, a spekuliralo se o njegovom odlasku iz zemlje. No, pregovori za njegovo puštanje nisu uspjeli te je 5. srpnja vraćen u zatvor.

Ranije ove godine, nikaragvanske su vlasti osudile Álvareza na 26 godina i četiri mjeseca zatvora pod nekoliko optužbi među kojima je i ona da je “kovao urotu s ciljem potkopavanja nacionalnog integriteta i za širenje lažnih vijesti putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija na štetu nikaragvanske države i društva”.

Biskupa Álvareza spomenuo se i papa Franjo tijekom Angelusa održanog 13. veljače.

“Vijesti koje dolaze iz Nikaragve vrlo su me ožalostile i moramo ovdje sa zabrinutošću spomenuti meni jakog dragog biskupa Matagaple, mons. Ronalda Álvareza, koji je osuđen na 26 godina zatvora, ali i ostale osobe koje su deportirane u Sjedinjene Američke Države. Molim za njih i za sve one koji pate u toj dragoj zemlji i molim vas da ih se sjetite u svojim molitvama”, kazao je Sveti Otac.