Katolički i protestantski predstavnici u Njemačkoj pozvali su u utorak kršćane različitih denominacija na zajedničku pričest tijekom 3. Ekumenskog crkvenog kongresa, koji će se od 13. do 16. svibnja održati u Frankfurtu.

U programu je posebno istaknuta subota, 15. svibnja, kad će crkve u Frankfurtu otvoriti svoja vrata, a vjernici su pozvani da prisustvuju Euharistiji i službi Večere Gospodnje.

“Kršćani svih denominacija tu večer imat će priliku doći, upoznati različite tradicije te – nakon što ispitaju svoju savjest – slaviti živu spomen na Isusa Krista”, stoji u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Kongresa, u kojem je citirana i zajednička izjava iz jeseni 2020.: “Vjerujemo da je Isus Krist – kako nam je i obećao – istinski i stvarno prisutan u slavlju službe Večere Gospodnje i u slavlju Euharistije.”

Organizatori 3. Ekumenskog crkvenog kongresa su inače Kongres Njemačke evangeličke Crkve i Središnji odbor njemačkih katolika (ZDK), u suradnji s katoličkom biskupijom Limburg i Evangeličkom Crkvom u Hesseu i Nassau.

Središnji odbor njemačkih katolika je laička organizacija koja je s Njemačkom biskupskom konferencijom pokrenula kontroverzni Sinodalni put, a njeni članovi su, prema informacijama, javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena.

U priopćenju je inače istaknuta izjava predsjednika Središnjeg odbora i supredsjedatelja Sinodalnog puta, Thomasa Sternberga, koji je poručio da svaki kršćanin može “po savjesti odlučiti” hoće li sudjelovati u slavlju.

“Poziv samog Isusa Krista nadilazi držanje za razlike koje dijele kršćanske denominacije. Otvorena vrata i Gospodnji stol postavljen za sve krštene naglašavaju zajedničko svjedočanstvo kao temelj našeg kršćanskog postojanja.”

Dodajmo kako je u rujnu prošle godine Kongregacija za nauk vjere kritizirala prijedlog Ekumenske radne skupine protestantskih i katoličkih teologa (ÖAK) o zajedničkom pričešćivanju katolika i protestanata, a koji je svoju primjenu trebao imati upravo na 3. Ekumenskom crkvenom kongresu.

“Doktrinarne razlike i dalje su iznimno važne da trenutno isključuju mogućnost zajedničkog sudjelovanja na službi Večere Gospodnje i Euharistiji.”

“Dokument stoga ne može služiti kao vodič za osobno odlučivanje po savjesti o pristupanju pričesti”, poručeno je tada iz Vatikana.

ÖAK je, pak, u siječnju 2021. objavio reakciju na dokument Kongregacije, a njegov sadržaj “zaprepastio” je kardinala Kurta Kocha, predsjednika Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana.

“Nakon više od 20 stranica posvećenih kako bi se pokazalo da zapravo niti jedan od zahtjeva Kongregacije za nauk vjere vezan za ÖAK-ov dokument nije opravdan, pitam se koliko je ozbiljna spremnost autora za daljnjim razgovorima koju su izrazili na kraju izjave”, poručio je tom prilikom Papin prvi čovjek za ekumenizam.

Inače, u trenutku pisanja dokumenta s katoličke je strane na čelu ÖAK-a bio predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing, koji je kao biskup Limburga jedan od domaćina Kongresa.

On je u razgovoru s novinarima nedavno poručio kako ne bi uskratio pričest protestantu koji ga to zamoli.

Pritom je dodao i da svećenik ne bi trebao “tek tako pozvati sve” na pričest, ali da je važno pokazati “poštovanje prema osobnoj odluci baziranoj na savjesti” onoga koji se želi pričestiti.

Detaljnije o temi tko se i zašto smije pričestiti u Katoličkoj Crkvi, a tko ne pročitajte u tekstu: “Tko se smije pričešćivati u Katoličkoj Crkvi, a da nije katolik?“.