Predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, izrazio je „zaprepaštenost“ posljednjom izjavom njemačke Ekumenske radne skupine protestantskih i katoličkih teologa (ÖAK).

ÖAK je 24. siječnja objavio dokument od 26 stranica kao reakciju na negativan odgovor koji je Kongregacija za nauk vjere dala o pitanju zajedničkog pričešćivanja katolika i protestanata.

Kardinal Koch je za CNA Deutsch kazao kako je zaprepašten tonom i odabirom riječi u ÖAK-ovoj izjavi, kao i njezinim sadržajem i trenutkom objave. Švicarski kardinal doveo je u pitanje i iskrenost želje autora izjave za nastavak razgovora s Rimom.

“Nakon više od 20 stranica posvećenih kako bi se pokazalo da zapravo niti jedan od zahtjeva Kongregacije za nauk vjere vezan za ÖAK-ov dokument nije opravdan, pitam se koliko je ozbiljna spremnost autora za daljnjim razgovorima koju su izrazili na kraju izjave”, rekao je Koch.

Podsjetimo, Kongregacija za nauk vjere prošlog je rujna odbila ÖAK-ov prijedlog za zajedničkim sudjelovanjem na pričesti katolika i protestanata koji je radna skupina njemačkih teologa izrazila u dokumentu “Zajedno za Gospodinovim stolom”.

U pismu Kongregacije upućenom predsjedniku Njemačke biskupske konferencije Georgu Bätzingu rečeno je kako su “doktrinarne razlike i dalje iznimno važne da trenutno isključuju mogućnost zajedničkog sudjelovanja na službi Večere Gospodnje i Euharistiji”.

Osim toga, naglašeno je kako bi “otvaranje Katoličke Crkve euharistijskom zajedništvu s Crkvama članicama EKD-a (Evangeličke Crkve u Njemačkoj, op.a.) s obzirom na trenutnu teološku raspravu nužno otvorilo nove pukotine u ekumenskom dijalogu s pravoslavnim Crkvama, ne samo u Njemačkoj”, te da „temeljni teološki i neophodni uvidi u euharistijsku teologiju Drugog vatikanskog koncila“, nisu „dovoljno prisutni u tekstu“.

ÖAK je osnovan 1946. godine kako bi osnažio ekumenske veze među katolicima i protestantima. Riječ je o tijelu koje je nezavisno od Njemačke biskupske konferencije i EKD-a, no na čijem je čelu uz protestantskog teologa Christiana Schada i predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing.

„Kongregacija za nauk vjere uputila je svoje pismo čelniku Njemačke biskupske konferencije, stoga ovdje u Rimu očekujemo njegov odgovor“, rekao je Koch.

Dodao je da je prema njegovom saznanju Bätzing zatražio od ÖAK-a da sastavi izjavu koja će mu pomoći formulirati odgovor Kongregaciji za nauk vjere. Koch je posebno doveo u pitanje vrijeme objave izjave koja je potpisana još 21. prosinca.

„Ne razumijem zašto je izjava vodstva ÖAK-a objavljena između sastanaka ekumenske komisije i komisije za vjeru te prije plenarne sjednice Njemačke biskupske konferencije“, komentirao je Koch, dodavši kako „datum objave ostavlja mnoga pitanja“.