Kongregacija za nauk vjere negativno je odgovorila na posljednji pokušaj njemačkih teologa da se katolicima i protestantima omogući zajedničko pričešćivanje.

U pismu predsjedniku Njemačke biskupske konferencije biskupu Georgu Bätzingu, najviše vatikansko tijelo za doktrinarna pitanja kritiziralo je prijedlog istaknuvši da nije dovoljno u obzir uzeto katoličko razumijevanje Crkve, euharistije i svetog reda, javlja Catholic News Agency.

Prijedlog, tj. dokument “Zajedno za Gospodinovim stolom” na 57 stranica, sastavila je Ekumenska radna skupina protestantskih i katoličkih teologa (ÖAK) u rujnu 2019., a Vatikanu je proslijeđen u svibnju ove godine. Skupinom su predsjedavali biskup Bätzing s katoličke te biskup Martin Hein s luteranske strane.

Odgovor Kongregacije za nauk vjere njemačkim je biskupima proslijeđen prošlog vikenda. Pismo su potpisali prefekt kardinal Luis Ladaria i tajnik nadbiskup Giacomo Morandi. Uz pismo je priložena i doktrinarna nota na četiri stranice.

Posebno je naglašena značajna razlika u razumijevanju euharistije i svećeništva između protestanata i katolika.

“Doktrinarne razlike i dalje su iznimno važne da trenutno isključuju mogućnost zajedničkog sudjelovanja na službi Večere Gospodnje i Euharistiji”, stoji u pismu.

“Dokument stoga ne može služiti kao vodič za osobno odlučivanje po savjesti o pristupanju pričesti.”

Također je navedeno kako je “pitanje euharistijskog i crkvenog zajedništva – u kojem Euharistija pretpostavlja i dovodi do jedinstva s Crkvom i njenom vjerom u zajedništvu s papom i biskupima – podcijenjeno u navedenom dokumentu”.

Premda Kongregacija ističe kako bi prijedlog ÖAK-a trebao potaknuti daljnju teološku diskusiju, naglašeno je da se ne smiju poduzimati koraci prema zajedničkoj pričesti. Posebno je pritom istaknuto pitanje odnosa s pravoslavljem.

“Temeljni teološki i neophodni uvidi u euharistijsku teologiju Drugog vatikanskog koncila, koje uvelike dijelimo s pravoslavnom tradicijom, nažalost nisu dovoljno prisutni u tekstu.”

“Otvaranje Katoličke Crkve euharistijskom zajedništvu s crkvama članicama EKD-a (Evangeličke Crkve u Njemačkoj, op.a.) s obzirom na trenutnu teološku raspravu nužno bi otvorilo nove pukotine u ekumenskom dijalogu s pravoslavnim crkvama, ne samo u Njemačkoj”, zaključuje se.

Dodajmo na kraju kako je ÖAK osnovana 1946. kako bi se osnažile ekumenske veze između dvije najveće crkvene zajednice u Njemačkoj. Organizacija je neovisna u radu, ali o svojim djelatnostima izvješćuje i Njemačku biskupsku konferenciju i EKD.

Njemački biskupi potvrdili su inače u razgovoru za KNA primitak pisma od Kongregacije za nauk vjere. Biskup Augsburga Bertram Meier tako je izjavio da “uvjeti za euharistijsku dobrodošlicu ostaju isti kao i do sada”, tj. da vjernici trebaju nastaviti primati pričest u crkvi kojoj pripadaju.

Ovo nisu prvi pozivi koji na temu zajedničke pričesti dolaze iz Njemačke. Sličan prijedlog prije tri godine uputio je katolički biskup Franz-Josef Bode. Njegov kolega, biskup Würzburga Franz Jung, je pak 2018. na misi za parove koji su slavili jubilarnu obljetnicu braka dozvolio svim protestantima vjenčanim za katolike da se pridruže primanju svete pričesti.

Detaljnije o temi tko se i zašto smije pričestiti u Katoličkoj Crkvi, a tko ne pročitajte u tekstu: “Tko se smije pričešćivati u Katoličkoj Crkvi, a da nije katolik?“.