Dvojica misionara klaretinaca koji su oteti 1. veljače, pušteni su na slobodu te hospitalizirani, javlja Catholic News Agency.

Vijest o puštanju potvrdio je otac Polikarp Lubo, predsjednik ogranka Kršćanskog saveza Nigerije za saveznu državu Plateau, otkrivši kako se ono dogodilo “u ranim satima”, u četvrtak 8. veljače.

Podsjećamo, župnika crkve svetog Vinka Paulskog oca Kena Kanwa i njegova pomoćnika oca Jude Nwachukwu, otela je skupina naoružanih muškaraca u noći 1. veljače.

O. Lubo poručio je da ne može otkriti “je li plaćena otkupnina kako bi se osiguralo puštanje svećenika” te dodao da su “odvedeni u bolnicu na medicinske pretrage”.

Policija još nije privela osumnjičene za ovaj zločin.

Život za kršćane u Nigeriji, unatoč njihovom velikom broju, izrazito je težak. Otmice i nasilje nad svećenicima, redovnicima, redovnicama i laicima česta je pojava, a samo prošle godine ubijeno je oko 4100 kršćana, prema podacima organizacija Open Doors.

Na nasilje je reagirao i Europski parlament, usvojivši 8. veljače rezoluciju u kojoj osuđuje napade na kršćane u Nigeriji te poziva nigerijske vlasti da poduzmu mjere protiv militantnih islamističkih skupina.  Pregovore oko rezolucije u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) te njezino usvajanje inicirala je hrvatska parlamentarka Željana Zovko.