Dvojicu misionara klaretinaca, župnika crkve svetog Vinka Paulskog oca Kena Kanwa i njegova pomoćnika oca Jude Nwachukwu, otela je skupina naoružanih muškaraca u noći 1. veljače, javlja Agenzia Fides.

Inače, u posljednje vrijeme pošast otmice radi iznude raširila se Nigerijom. Otimaju se svećenici i redovnici, ali i mnogi drugi građani. Prema izviješćima Nigerijskog tiska, između srpnja 2022. i lipnja 2023. ukupno je 3620 ljudi oteto u 582 slučaja otmice.

Procjenjuje se da je zatraženo ukupno najmanje 5 milijardi naira (oko 3,5 milijuna eura) otkupnina, od čega je zapravo plaćeno najmanje 302 milijuna naira (nešto više od 200 tisuća eura). No, ta bi brojka mogla biti i veća jer nisu sve otmice prijavljene vlastima. Kriminalni fenomen u koji su na najvišim razinama upletene banke putem kojih se isplaćuje većina otkupnina.

Kako je objavljeno u članku novina The Nation, u Nigeriji ima 133 milijuna vlasnika računa, od kojih je pet milijuna lažnih. Banke koriste ukradene osobne iskaznice preminulih za otvaranje računa koje otmičari koriste za primanje otkupnina.