Gotovo 5000 ubijenih i 300 tisuća raseljenih kršćana te čak 14 766 napada na crkve, kršćanske bolnice i škole rezime je novog izvješća organizacije “Open Doors”.

Svake godine organizacija koju je 1955. u Nizozemskoj osnovao Andrew van der Bijl, poznatiji kao “Brat Andrej“, objavljuje izvješće o progonu kršćana u svijetu, popraćenu s listom od 50 država u kojima je situacija najopasnija.

Na čelu liste i ove je godine Sjeverna Koreja.

“Ako se otkrije da ste sljedbenik Isusa Krista, to zapravo znači smrtnu kaznu. Vjernike će kao političke prijestupnike poslati u radne logore u kojima se suočavaju s teškim radom koji tek neki prežive ili ih ubiti na mjestu. Ista sudbina čeka i članove njihovih obitelji. Vjeruje se da vlasti trenutno drže desetke tisuća kršćana u radnim logorima diljem zemlje”, piše u opisu opasnosti s kojima se kršćani susreću u toj zemlji.

Otegotna okolnost, navodi se dalje, također je stroži režim na granici s Kinom, što otežava bijeg, ali i slanje pomoći.

Ironično je da Kina, koja zauzima 19. mjesto na istoj listi, za vjernike predstavlja jedini izlaz i kakvu-takvu nadu u bolju i slobodniju budućnost.

Nakon Sjeverne Koreje, najopasnija zemlja za kršćane je Somalija, a slijede Libija, Eritreja i Jemen. Najveći dio liste zauzimaju afričke i bliskoistočne zemlje u kojima je islam većinska religija. Progoni su također prisutni u Indiji, ali i u tradicionalno kršćanskim zemljama poput Meksika, Kolumbije i Nikaragve.

Ukupno se, procjenjuju u organizaciji Open Doors, više od 365 milijuna kršćana (ili jedan od sedam) u svijetu suočava s visokim stupnjem progona, što predstavlja blagi porast u odnosu na godinu ranije.

Pritom je zabilježen pad ukupnog broja ubijenih kršćana, statistici u kojoj i dalje prednjači Nigerija. Od 4998 zabilježenih slučajeva ubojstva zbog vjere, čak 82 posto ili oko 4100 otpada na tu afričku zemlju.

S druge strane, napadi na kršćanske objekte narasli su čak sedam puta u odnosu na 2022. Tu, pak, predvodi Kina s 10 000 zatvorenih crkvi.

Iz organizacije ističu i kako je dvostruko više sljedbenika Isusa Krista moralo napustiti svoje domove u 2023. zbog političke nestabilnosti, ratova, ekstremizma i prirodnih katastrofa. Najveći broj prognanih kršćana zabilježen je na Bliskom istoku te u sjevernoj i supsaharskoj Africi.

Inače, nama najbliža zemlja na listi je Turska, koja ove godine zauzima 50. mjesto.