Apostolska nuncijatura u Iraku u nedjelju navečer 28. veljače izvijestila je da je apostolski nuncij u toj azijskoj zemlji nadbiskup mons. Mitja Leskovar (51) pozitivan na COVID-19, manje od tjedan dana prije apostolskog pohoda pape Franje Iraku koje je planirano od 5. do 8. ožujka.

“Apostolski nuncij nedavno je dobio pozitivan nalaz nakon testiranja na COVID-19. Ima blage simptome, pa iz samoizolacije nastavlja raditi na pripremi apostolskog putovanja pape Franje”, objavio je na Twitteru fra Ervin Lengyel, tajnik nuncijature u Bagdadu, javlja CNA.

Mons. Mitja Leskovar rođen je 3. siječnja 1970. u Kranju u Sloveniji. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1995. U diplomatsku službu Svete Stolice stupio je 1. srpnja 2001. Radio je u Papinskom predstavništvu u Bangladešu, u Odjelu za opće poslove Državnog tajništva i u papinskim predstavništvima u Njemačkoj i Indiji. U Njemačkoj je kroz tri godine službe surađivao s mons. Nikolom Eterovićem.

Osim materinskim slovenskim, služi se talijanskim, engleskim, njemačkim, hrvatskim, francuskim i španjolskim jezikom.

Papa Franjo imenovao ga je apostolskim nuncijem u Iraku u svibnju 2020. godine, izvijestila je Catholic News Agency (CNA) u nedjelju 28. veljače.