Gotovo 48 sati trajala je otmica kršćanskog biskupa Josepha Masina kojega je 28. svibnja, u njegovoj kući na sjeveru Nigerije, otela skupina naoružanih ljudi. Biskup je predsjednik mjesnog odjela Nigerijske udruge kršćana, a oslobođen je 30. svibnja, javlja Vatican News. Ta je udruga, odmah nakon njegove otmice, zatražila hitnu intervenciju Vlade i snaga reda. Postojala je opasnost da je biskupa otela teroristička skupina Boko Haram, koja je već u siječnju ubila jednog vjerskog vođu te udruge jer kršćanska zajednica nije imala novaca za otkupninu.

Otmica biskupa Josepha Masina samo je posljednja u nizu otmica radi iznuđivanja za vjerske vođe te zemlje, a koje su se umnožile u posljednje dvije godine. U siječnju je od četvorice katoličkih bogoslova koji su oteti jedan ubijen, a tri su oslobođena. Sve se to odvija u nesigurnom ozračju za nigerijske kršćane koji su žrtve napada i ubojstava koje organiziraju islamistička skupina Boko Haram i pastiri Fulani. Ni pandemija koronavirusa nije zaustavila djelovanje islamističkih terorističkih skupina. U skladu s izvještajima nigerijskih medija, napadnuto je nekoliko sela, uništeno oko 90 kuća i jedna crkva.

Posljednji godišnji izvještaj organizacije „Otvorena vrata“ o progonu kršćana u svijetu Nigeriju stavlja na 12. mjesto među zemljama koje najviše progone kršćane. Osim toga, posebno Povjerenstvo za vjersku slobodu u svijetu Američkog državnog tajništva Nigeriju je u travnju stavilo na listu zemalja koje posebno zabrinjavaju. Najnovije statistike govore o barem 6000 kršćana koji su 2015. godine ubijeni u toj zemlji. Taj je razlog nedavno potaknuo i Vijeće biskupskih konferencija Europske unije da zatraži intervenciju Europe i cijele međunarodne zajednice. Europski parlament u siječnju je odobrio rezoluciju koja osuđuje terorističke napade koje organiziraju džihadističke skupine i strategiju „vaša zemlja ili vaša krv“ koju provode Fulani, borci pastiri, te izrazio žaljenje zbog diskriminacije kršćana u zemljama u kojima se primjenjuje islamski zakon.