Nakon što su nedavno ispred župne crkve u Mossendu, predgrađu Glasgowa, ispisani antikatolički grafiti, a u ponedjeljak poslijepodne razbijeni kipovi, porušene slike i cvijeće te oskvrnut prostor oko oltara crkve svetog Šimuna, te oskvrnuto Svetište Gospe Częstochowske, oglasila se i škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Na pitanje zastupnika Škotskog parlamenta o vandalskim napadima na crkve, Strugeon je kazala kako “antikatolicizam, kao i islamofobija i antisemitizam, predstavljaju mrlju u našem društvu koja mora biti odstranjena”.

“Mjesta bogoslužja, kršćanske crkve, džamije, sinagoge, hramovi, moraju biti prostori mira i utočišta. Dok je policija zadužena istražiti ovakve incidente i motive koji stoje iza njih, svima mora biti jasno kako ovakva antikatolička ili antipoljska diskriminacija ne može biti tolerirana”, kazala je Strugeon.

Kanonik i župnik Župe sv. Šimuna o. Peter McBride pretpostavlja kako u slučaju napada ne njegovu crkvu nije riječ o antikatolicizmu, već vjerojatno o vandalizmu.

“Budući da je crkva bila otključana, moj je zaključak da je neka osoba sa psihičkim problemima ušla u crkvu i napravila nered. To je, naravno, neprihvatljivo i policija rješava taj slučaj”, kazao je župnik.

Premijerka Strugeon naglasila je kako je zajedno s ministarstvom pravosuđa odlučila posvetiti pažnju povećanju sigurnosti svih vjerskih zajednica i njihovih bogoslužnih prostora.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net