REAKCIJA NA VANDALSKE NAPADE NA CRKVE

Nakon vandalskih napada na crkve, škotska premijerka oštro osudila antikatolicizam

“Antikatolicizam, kao i islamofobija i antisemitizam, predstavlja mrlju u našem društvu koja mora biti odstranjena”, kazala je škotska premijerka.

Foto: firstminister.gov.scot/day-three-of-the-first-ministers-trip-to-america/

Nakon što su nedavno ispred župne crkve u Mossendu, predgrađu Glasgowa, ispisani antikatolički grafiti, a u ponedjeljak poslijepodne razbijeni kipovi, porušene slike i cvijeće te oskvrnut prostor oko oltara crkve svetog Šimuna, te oskvrnuto Svetište Gospe Częstochowske, oglasila se i škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Na pitanje zastupnika Škotskog parlamenta o vandalskim napadima na crkve, Strugeon je kazala kako “antikatolicizam, kao i islamofobija i antisemitizam, predstavljaju mrlju u našem društvu koja mora biti odstranjena”.

“Mjesta bogoslužja, kršćanske crkve, džamije, sinagoge, hramovi, moraju biti prostori mira i utočišta. Dok je policija zadužena istražiti ovakve incidente i motive koji stoje iza njih, svima mora biti jasno kako ovakva antikatolička ili antipoljska diskriminacija ne može biti tolerirana”, kazala je Strugeon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanonik i župnik Župe sv. Šimuna o. Peter McBride pretpostavlja kako u slučaju napada ne njegovu crkvu nije riječ o antikatolicizmu, već vjerojatno o vandalizmu.

“Budući da je crkva bila otključana, moj je zaključak da je neka osoba sa psihičkim problemima ušla u crkvu i napravila nered. To je, naravno, neprihvatljivo i policija rješava taj slučaj”, kazao je župnik.

Premijerka Strugeon naglasila je kako je zajedno s ministarstvom pravosuđa odlučila posvetiti pažnju povećanju sigurnosti svih vjerskih zajednica i njihovih bogoslužnih prostora.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 5. svibnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi