U subotu 4. prosinca u katedrali Bezgrešnoga začeća BDM u Hong Kongu za biskupa je zaređen i uveden u službu isusovac o. Stephen Chow Sau-yan, prenosi agencija Kathpress.

Papa Franjo imenovao je dotadašnjega provincijala Kineske provincije Družbe Isusove o. Stephena Chow Sau-yana novim biskupom Hong Konga, posebne administrativne regije Kine, 17. svibnja.

U govoru okupljenima na slavlju ređenja i vjernicima koji su ga pratili u internetskom prijenosu, biskup Chow istaknuo je da nakon događanja protekle dvije godine službu preuzima u teškom razdoblju.

Pokušaji kineske vlade da nametanjem novih zakona ograniče autonomiju toga posebnoga administrativnoga područja izazivali su, naime, prosvjede 2003., 2011., 2014. i 2019. godine, a posljednji su rezultirali strogim kažnjavanjem aktivista demokratskoga pokreta, kao što je napr. katolički izdavač Jimmy Lai (73) osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Mons. Chow istaknuo je da želi slušati ljude, te izrazio sumnju da se biskupija može voditi „nekim strateškim planom kao neko poduzeće”. Svi, a osobito laici trebaju doći do riječi i pritom se moraju poštivati razlike.

Jedinstvo se razlikuje od uniformnosti, poručio je novi biskup Hong Konga, koji okuplja oko 400.000 katolika od kojih većina dijeli zabrinutosti demokratskoga pokreta.

Želja mi je biti most između Vlade i Crkve u Kini, kao i katolika kršćana i drugih religija, istaknuo je biskup Chow, dodajući kako „nas je pandemija naučila da si međusobno pomažemo bez obzira na politička i religijska stajališta”.

Na slavlju ređenja i ustoličenja okupili su se i bivši hongkonški biskupi kardinal John Tong Hon (82), kardinal Joseph Zen Ze-kiun (89) i pomoćni biskup Joseph Ha Chi-shing (62). Kardinal Zen i biskup Ha poznati su kao kritičari kineskoga režima i pristalice demokratskoga pokreta u Hong Kongu.