Nadbiskup Catanije Salvatore Gristina odlučio je privremeno ukinuti kumstva na krštenjima i krizmama jer se, prema njegovim riječima, to pretvorilo u “društveni običaj u kojem je dimenzija vjere jedva vidljiva”, prenosi CNA.

Prema dekretu koji je nadbiskup izdao kumstava neće biti naredne tri godine, a odluka je stupila na snagu ovaj mjesec.

Gristina je kazao kako u današnjem “društveno-crkvenom kontekstu” u Cataniji s “neregularnim obiteljskim situacijama u kojima žive toliki” izbor kumova pada na ljude koji često ne ispunjavaju kanonske uvjete za tu ulogu.

“Stoljetna tradicija Crkve kaže da kum ili kuma prate krštenika ili krizmanika kako bi im pomogli na putu vjere”, napisao je Gristina u dekretu dodavši da je važnije od njihove prisutnosti na samom krštenju ispunjavanje “istinske crkvene uloge”.

Prema Zakoniku kanonskog prava prisustvo kuma nije neophodno za krštenje, ali je preporučeno.

“Neka se kršteniku, ako je moguće, dade kum, čija je zadaća pomagati odraslom kršteniku u pristupu u kršćanstvo, a krštenika dijete zajedno s roditeljima predstaviti za krštenje i isto tako nastojati da krštenik provodi kršćanski život u skladu sa sakramentom krsta i da vjerno izvršava obveze povezane s krštenjem“, stoji u točki 872 Zakonika kanonskog prava. Kumstvo nije neophodan uvjet niti za sakrament svete potvrde ili krizme.

Gristina je kazao da je svoju odluku donio nakon savjetovanja s članovima biskupijskog vijeća koji su podržali izdavanje dekreta.

U razgovoru za talijanski časopis Famiglia Cristiana generalni vikar nadbiskupije, mons. Salvatore Genchi, kazao je kako se nada da će trogodišnjom obustavom kumstava kod vjernika doći do boljeg razumijevanja o tome što Crkva očekuje od kumova.

„Nadamo se da će se stvari promijeniti te će da oni koji postaju kumovima ili kumama to činiti zato što namjeravaju biti svjedoci rasta u vjeri“, kazao je Genchi.

Pitanju kumstava na Siciliji pozabavio se i članak u New York Timesu u kojem je istaknuto kako su talijanski tužitelji koristili kumstva na krštenjima kako bi lakše uočili utjecajne mreže pojedinih mafija.

U tekstu je citiran i jedan svećenik iz Catanije koji je kazao kako su ponekad svećenici suočeni s prijetnjama kako bi dopustili „duhovno upitnim osobama“ da postanu kumovi.

Podsjetimo, Vatikan je nedavno oformio i radnu skupinu koja će se baviti ekskomunikacijom članova mafije. Osmočlana skupina nudit će pomoć biskupima diljem svijeta u borbi protiv utjecaja kriminalnih organizacija, a oformljena je u čast blaženog Rosarija Livatina, suca kojeg je 1990. ubila sicilijanska mafija.