Vatikanski Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja oformio je radnu skupinu koja će se baviti ekskomunikacije članova mafije iz Katoličke Crkve.

Skupina je oformljena u čast blaženog Rosarija Livatina, suca kojeg je 1990. ubila sicilijanska mafija, a koji je prošle nedjelje proglašen blaženim.

Prema priopćenju za javnost koje je Vatikan uputio, osmočlana skupina nudit će pomoć biskupima diljem svijeta u borbi protiv utjecaja kriminalnih organizacija

Jedan od članova je i predsjednik vatikanskog državnog suda Giuseppe Pignatone. Riječ je o talijanskom sucu za prekršaje koji je bio glavni tužitelj grada Rima, gdje je nadgledao uhićenja i suđenja ljudi koji su pripadali mafijaškim organizacijama.

Drugi članovi radne skupine za borbu protiv mafije su filozof Vittorio V. Alberti, bivši predsjednik Vijeća za borbu protiv mafije Rosy Bindi, aktivist u borbi protiv mafije vlč. Luigi Ciotti, grkokatolički svećenik vlč. Ioan Alexandru Pop, vlč. Marcello Cozzi, te zatvorski kapelan vlč. Raffaele Grimaldi.

Osim što više od 20 godina služi kao zatvorski kapelan, vlč. Grimaldi je poznat i po tome što je pomogao u rehabilitaciji Antonija Gallea, voditelja sicilijanske mafijaške organizacije koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva blaženog Rosarija Livatina.

Godine 2015. Gallea je pušten na slobodu zbog dobrog ponašanja, a Grimaldi je podržao njegovu reintegraciju u društvo.

Gallea je također svjedočio u prilog Livatinove beatifikacije kada je postupak bio još na razini biskupije, ali u veljači ove godine je uhićen pod optužbom da se ponovno našao na čelu mafijaške organizacije.

„To je veliko razočaranje, dao sam mu sve svoje povjerenje“, komentirao je vlč. Grimaldi novo Galleovo uhićenje.

„Pratio sam ga duhovno, dolazio je na misu i molitvene sastanke. Molio me je za savjet i ja sam kao duhovni otac učinio sve za njega“, rekao je Grimaldi no dodao i da ovo razočaravajuće iskustvo neće promijeniti njegovu misiju.

„Ja ne odustajem Zatvorenicima se uvijek mora ponuditi put rehabilitacije i ponovnog uključenja u društvo. Priča poput ove ne može zasjeniti sve one koji se uistinu žele promijeniti“, rekao je zatvorski kapelan.